Hlavní obsah

Terorista z Bombaje obrátil, jeho přiznání si prý vynutili

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bombaj

Hlavní podezřelý z teroristických útoků v Bombaji loni v listopadu, Pákistánec Azam Amir Kasab, který jako jediný z útočníků přežil, u soudu odvolal svá přiznání. Jeho právník podle BBC uvedl, že si ho na něm vyšetřovatelé vynutili silou.

Článek

Soud s Kasabem začal po odkladech v pátek. Mladík je obviněn z vedení války proti Indii, z vraždy 166 lidí a ze spiknutí. Podle obžaloby byl úder teroristů válečnou akcí naplánovanou v Pákistánu. Kasab tam byl vycvičen a obžaloba podle BBC tvrdí, že byl při výcviku přítomen i jeden armádní generál, který jej a další informoval o jejich námořní cestě do Bombaje s cílem zaútočit. Britský list The Times ovšem napsal, že jde o R. Sadatulaha s hodností plukovníka.

Indie už dříve uvedla, že útoky naplánovala pákistánská organizace Laškare Tajjaba, a to s vědomím vládních služeb. Pákistán to striktně odmítl, přiznal ale, že úder byl částečně plánován na jeho území.

Při útocích na hotely, restaurace, nádraží a židovské centru desetičlennou skupinou ozbrojenců zemřelo v Bombaji přes 170 lidí, včetně několika cizinců.

Kasabovi hrozí trest smrti. Jeho právník ale tvrdí, že by měl stanout před porotou pro mladistvé, protože mu ještě není 18 let. Žaloba to odmítá s tím, že Kasabovi je 21.

Žádost Kasabova zástupce, aby byla stažena všechna přiznání, která jeho klient učinil v únoru před vyšetřovateli, posoudí soudce.

Těla mrtvých teroristů nikdo nechce pohřbít

Těla devíti Kasabových kompliců, kteří při čtyřdenních obléháních zemřeli, zůstávají téměř pět měsíců v márnici. Nikdo se o ně nepřihlásil a představitelé místních muslimských organizací je odmítají pohřbít. Podle nich zhanobili muslimskou víru, uvedla stanice CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám