Hlavní obsah

Terorista tvrdí, že krize USA je vítězstvím muslimů

Současné ekonomické problémy Spojených států jsou důkazem, že muslimové jsou na pokraji vítězství. Prohlásil to významný americký člen teroristické sítě Al-Káida na videonahrávce, která byla v sobotu zveřejněna na stránkách organizace SITE Intelligence, jež monitoruje internetovou produkci teroristických organizací.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Článek

Na půlhodinové nahrávce rodák z americké Kalifornie Adam Gadahn vyzval Pákistánce, aby si nevšímali etnických rozdílů a sjednotili se proti své vládě i americkým silám s cílem vytvořit islámský stát. Spojeným státům se vysmíval v souvislosti s hospodářskou krizí, která souvisí s jejich vojenskými intervencemi v zahraničí.

"Nepřátelé islámu stojí tváří v tvář zničující porážce, která se sama začíná projevovat v rostoucí krizi, jež zasáhla jejich ekonomiku," prohlašuje Gadahn. "Krizi, jejíž prvotní příčinou vedle neudržitelných a neúspěšných křižáckých výprav v Afghánistánu, Pákistánu a Iráku je to, že se (USA) otočily zády k Alláhovým zákonům, jež zakazují úročitelné transakce, vykořisťování, lakotu a nespravedlnost ve všech formách."

Dvacetidevítiletého Gadahna federální soud obvinil před třemi lety ze zrady a z poskytování logistické pomoci zahraniční teroristické organizaci.

Podle FBI se v roce 1998 přestěhoval do Pákistánu a šest let strávil ve výcvikovém táboře Al-Káidy jako tlumočník a konzultant.

Mediální pobočka Al-Káidy As-Saháb stále větší měrou používá anglicky namluvené videonahrávky, jež jsou určeny především pro muslimy v Pákistánu, kteří nehovoří arabsky.

Reklama

Výběr článků

Načítám