Hlavní obsah

Těhotná křesťanka byla v Súdánu odsouzena k trestu smrti oběšením

– Chartúm • Aktualizováno
Novinky, Alex Švamberk

K smrti oběšením ve čtvrtek odsoudil soud v súdánském Chartúmu sedmadvacetiletou těhotnou Meriam Yehyu Ibrahim Ishagovou kvůli tomu, že konvertovala ke křesťanství, neboť si za muže vzala křesťana. Popravena má být až za dva roky, nejprve musí porodit. Žena vinu popírá, podle svých slov byla vždy křesťankou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Žena byla odsouzena k smrti už v neděli, ale dostala tři dny na to, aby se vrátila k islámu, což odmítla. „Dali jsme vám tři dny, abyste se zřekla víry, ale vy trváte na tom, že se k islámu nevrátíte. Odsuzuji vás proto k trestu smrti oběšením,“ řekl soudce.

Ženu nepřesvědčil ani muslimský duchovní, který s ní u soudu půl hodiny mluvil a oslovoval ji jen jejím muslimským jménem Adraf al-Hadi Muhammad Abdulláh. „Jsem křesťanka a nikdy jsem se nedopustila odpadlictví,“ odvětila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Meriam Yehya Ibrahim Ishagová měla sice muslimského otce, ten ale s rodinou nežil a vychovávala ji matka – ortodoxní křesťanka. Vyznávala proto odmalička křesťanství.

Sňatek s křesťanem neplatí, má být zbičována za cizoložství

Ženu současně odsoudili ke stovce ran bičem za cizoložství. Podle islámského zákona si muslimka nemůže vzít křesťana, tudíž její sňatek nebyl podle islámského práva platný.

Po odtržení výrazně křesťanského Jižního Súdánu v roce 2011 vyznává ve zbytku země více než 95 procent obyvatel islám. Súdán se řídí tradičním islámským právem šaría.

Ishagová byla zatčena v srpnu 2013 za smilstvo. Obvinění z apostaze (odpadlictví) bylo připojeno až letos v únoru.

Verdikt dosud nenabyl právní moci. Žena se může odvolat u soudu vyšší instance. I kdyby rozsudek byl potvrzen, nemusí to s jistotou znamenat, že žena bude nakonec popravena, protože vykonávání hrdelních trestů je v Súdánu vzácné.

Západ protestuje

Rozsudek vyvolal vlnu kritiky ze strany velvyslanectví západních zemí i humanitárních organizací.

„Amnesty International věří, že Meriam je vězněm svědomí, odsouzená pouze na základě svého náboženského vyznání, a musí být okamžitě a bezpodmínečně propuštěna,“ řekl zástupce organizace pro Súdán Manár Idris.

Reklama

Výběr článků

Načítám