Hlavní obsah

Tchaj-wan ocenil Vystrčilovu odvahu

Novinky,
Tchaj-pej

Rozhodnutí předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) navštívit i přes čínské výhrady na podzim Tchaj-wan vyvolalo značnou odezvu na tomto ostrově. Peking Tchaj-wan považuje za součást Čínské lidové republiky (ČLR), což uznává i Česko, ostrov ale není pod čínskou kontrolou. Vystrčilovo rozhodnutí ocenil předseda tchajwanského parlamentu, bývalý premiér Ju Si-kun.

Foto: Profimedia.cz

Předseda tchaj-wanského parlamentu Ju Si-kun

Článek

„Hluboce oceňuji takovou odvahu,“ napsal Ju Si-kun na svém facebookovém profilu podle serveru Taiwan News. Podle něj se šéf Senátu tímto rozhodnutím sám zařadil do tábora svobody a demokracie a současně deklaroval nezávislost a suverenitu České republiky.

Tchaj-wan je formálně součástí Číny a pekingská vláda ho považuje za své území. Sám ostrov se ale také považoval za legitimního představitele Číny a nikdy nevyhlásil nezávislost, byť od roku 1949, kdy skončila občanská válka v Číně, funguje de facto nezávisle a má vlastní vládu i armádu.

Ju patří k zastáncům vyhlášení nezávislosti Tchaj-wanu, což jsou snahy, na které Čína reaguje hrozbami vojenské intervence.

Před 70 lety vyhlásil maršál na Tchaj-wanu Čínskou republiku

Historie

Česká republika oficiálně uznává Tchaj-wan jako součást Číny, s ostrovem ale čile obchoduje. Vystrčil bude prvním předsedou Senátu, který Tchaj-wan navštíví, a stane se nejvýše postaveným českým představitelem, který kdy ostrov navštívil.

Ju dodal, že návštěva otevře novou kapitolu vzájemných vztahů a že tchajwanský parlament šéfa Senátu v červnu oficiálně pozve.

Vystrčil přes čínské výhružky pojede na Tchaj-wan, chtěl by vzít i Kuberovou

Domácí

List Taipei Times uvedl, že rozhodnutí přivítala i tchajwanská vláda a vstřícně podle serveru Taiwan News reagovalo i tchajwanské ministerstvo zahraničí.

To zmínilo, že doprovodná delegace podnikatelů prohloubí spolupráci Tchaj-wanu a České republiky v ekonomice, technologiích, zdravotnictví i turistice a kultuře. S Juem bude pracovat na tom, aby bylo poskytnuto české delegaci vše potřebné.

Taiwan News ale připomněl, že se dá čekat bouřlivá reakce Číny, která se možná bude mstít českým firmám působícím v ČLR. Čínské velvyslanectví v Praze se už proti plánované návštěvě ohradilo.

Nezasahujte do naší suverenity, tepe čínské velvyslanectví plán Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan

Zahraniční

Server také připomněl, že postoj ČLR podporuje český prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám