Hlavní obsah

Tálibán v Pákistánu vyhlásil trvalý klid zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

V Pákistánském údolí Svát by od soboty měly utichnout veškeré boje. Ozbrojenci hnutí Tálibán souhlasili s návrhem pákistánské vlády na trvalé příměří. Oznámila to v sobotu agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vysokého představitele pákistánském vlády.

Foto: Stringer , Reuters

Bojovníci hnutí Tálibán

Článek

Hnutí Tálíbán se rozhodlo rozšířit desetidenní příměří poté, co pákistánská vláda tento týden schválila opětné zavedení striktní formy islámského práva šaría v údolí Svát a v okolních oblastech na severozápadě Pákistánu.

Cílem tohoto kroku je utlumit ozbrojené povstání pákistánské frakce fundamentalistického hnutí Tálibán, které v této oblasti vypuklo koncem roku 2007. V této oblasti ležící jen 130 kilometrů od Islámábádu bylo během povstání zabito nejméně 1 300 civilistů a před násilím odtud uprchlo 250 tisíc až 500 tisíc lidí.

Údolí Svát bylo donedávna jednou z hlavních pákistánských turistických destinací, dokud se tu nerozpoutaly boje mezi islámskými fundamentalisty a bezpečnostními silami motivované snahou o znovuzavedení práva šaría.

Stejně jako afghánský Tálibán se i pákistánská odnož této organizace staví proti vzdělávání dívek a před časem zakázala jakékoli školy pro dívky a ženy v celém údolí Svát, zakázala hudbu a brání mužům holit si vousy. Podle místních obyvatel ozbrojenci nyní prakticky kontrolují celé údolí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám