Hlavní obsah

Tálibán má nového vůdce, je to učitel mully Umara

– Kábul • Aktualizováno

Afghánské hnutí Tálibán ve středu uvedlo, že novým vůdcem po zabitém mullovi Achtaru Mansúrovi bude Hajbatulláh Achundzáda, napsala BBC. Je to poprvé, kdy Tálibán oficiálně přiznal smrt Mansúra zabitého při sobotním náletu amerického bezpilotního letadla na pákistánskou provincii Balúčistán.

Foto: Afghan Islamic Press, ČTK/AP

Hajbatulláh Achundzáda

Článek

Mluvčí Tálibánu dodal, že jeho zástupci budou Siradžuddín Hakkáni a mulla Jakúb. Je to poprvé, kdy se zástupce nebezpečné skupiny Hakkání, která stojí za atentáty v Kábulu, dostal do vedení Tálibánu.

Achundzáda je podle kábulského zpravodaje Al-Džazíry významnou postavu hnutí. „Není ve vedení Tálibánu nováčkem, byl druhým tajemníkem mully Mansúra. Je vysoce respektovaný. Je to starý muž, rozhodně starší než (zakladatel Tálibánu a jeho první vůdce) mulla Umar, který o něm mluvil jako o svém učiteli.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané zabili při náletu šéfa afghánského TálibánuVideo: Reuters

„Achundzáda je z Kandaháru, z kmene Núrzai. Je to silný kmen. To naznačuje, že bude schopen sjednotit Tálibán. Může to být jedním z důvodů, proč nevybrali Hakkáního jako vůdce,“ dodal zpravodaj.

Achundzáda měl dříve na starosti právo a spravedlnost a byl aktivním členem kvétské šúry.

Mansúr byl prý opakovaně v Dubaji

Na místě útoku, kde byl Mansúr zabit, se našel pas na jméno Wali Mohammad. Toto jméno zřejmě užíval v Pákistánu. Podle listu Dawn navštívil Mansúr od roku 2006 devatenáctkrát Dubaj. Návštěvy potvrzuje i pákistánská televize Geo, ale udává nižší počet.

Podle afghánských médií Mansúr v Dubaji podnikal, zřejmě za peníze z prodeje drog.

Letos také nejméně dvakrát navštívil Írán, kam jel z Balúčistánu. Terčem útoku se stal, když se vracel z poslední cesty. Írán ale popírá, že by tam kdy Mansúr přijel.

BBC je překvapena, že pas výbuch přečkal nepoškozený, a spekuluje se o možné hře pákistánských tajných služeb.

Atentát v Kábulu

Při středečním sebevražedném útoku v západní části afghánské metropole Kábulu zahynulo deset lidí. Čtyři další byli zraněni, uvedla BBC. K akci se přihlásil Tálibán.

Související téma:

Terčem atentátníka byl autobus, v němž jeli členové státní prokuratury, sdělil mluvčí ministerstva vnitra. Podle něj šel atentátník pěšky a svou vestu s náložemi odpálil v ranní dopravní špičce, když procházel kolem autobusu. Mezi mrtvými jsou jak zaměstnanci soudu, tak další občané, oznámila agentura AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám