Hlavní obsah

Tálibán rozšiřuje svou moc, ovládl další okres v provincii Ghazní

Kábul

Bojovníci Tálibánu se v noci na čtvrtek zmocnili jednoho z okresů v provincii Ghazní. Při útoku zabili 15 příslušníků afghánských bezpečnostních sil a tři představitele místních úřadů, včetně místního guvernéra a šéfa rozvědky, uvedla agentura Reuters. Provincie Ghazní je pod tlakem Tálibánu, který rozšiřuje svou moc.

Foto: Reuters

Vojáci afghánské armády na kontrolním stanovišti v okresu Chavádža Umarí v provincii Ghazní

Článek

Útočníci přepadli ústředí místní vlády ve středu pozdě večer a rozpoutali několikahodinový boj s příslušníky bezpečnostních sil. Střet si vyžádal rovněž životy 25 členů Tálibánu, uvedl zástupce policejního šéfa provincie Ghazní.

Povstalci sídlo místní vlády vypálili. Mezi mrtvými jsou kromě okresního guvernéra také jeho osobní strážci, sedm policistů a pět příslušníků tajných služeb.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhíd řekl po útoku agentuře AP, že všechna kontrolní stanoviště v okresu Chavádža Umarí má hnutí pod svou kontrolou. Vláda se k tomu nevyjádřila, přiznala pouze oběti.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Ghazní

Okres Chavádža Umarí se nachází v blízkosti provinční metropole Ghazní a podle agentury byl považován za jeden z nejbezpečnějších v provincii Ghazní. Jeho pád znamená rozšíření území pod kontrolou Tálibánu blíž ke stejnojmennému hlavnímu městu provincie, v němž žije 150 000 lidí a které se nachází 150 kilometrů jihozápadně od Kábulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám