Hlavní obsah

Tálibán pronikl do afghánské armády i police, tvrdí OSN

Novinky,

Členové radikálního afghánského hnutí Tálibán pronikli do armády i do police, varoval Antonio Maria Costa, který až do srpna vedl oddělení kancelář OSN pro drogy a zločinnost. Podle něj je jen otázkou času, kdy tito spící agenti budou probuzeni. Zmínil, že tálibové v obou složkách už několik útoků proti koaličním silám provedli a plánovali další.

Foto: Profimedia.cz

Antonio Maria Costa

Článek

„Máme řadu důkazů, že značný počet sebevražedných útoků provedli lidé, kteří byli v armádě,“ řekl Costa, podle něhož šlo o lidi napojené na Tálibán.

„Jsou tu jak celé spící buňky, tak jednotlivci, kteří čekají na instrukce, aby udeřili. Je to jeden z největších problémů, které vidím v Afghánistánu,“ řekl BBC.

Mluvčí NATO uvedl, že podobné útoky a infiltrace představují jen vzácně se vyskytující problém. Podle něj je většina vojáků afghánské armády loajální.

Costa se svým varováním přišel v souvislosti s plánem koaličních sil postupně předávat zemi do rukou afghánské vlády, přičemž by za bezpečnost měly odpovídat budované početné afghánské policejní a vojenské jednotky. V roce 2014 by měla mít centrální vláda kontrolu nad celým územím. To ovšem znamená, že armáda přijme dalších 141 000 vojáků během roku – což je více, než kolik má nyní členů. I to nebezpečí infiltrace zvyšuje

NATO pokračuje v náletech

Koaliční síly v sobotu zaútočily ze vzduchu na schůzi představitelů Tálibánu v provincii Hílmand na jihu země. Zahynulo při něm 17 lidí, včetně některých velitelů ale také tři civilisté, uvedli v neděli afghánské zdroje. Právě civilní oběti náletů NATO představují velký problém. Vadí afghánské vládě a posilují vzbouřence.

Cílem útoku byl velitel Tálibánu, který zaujímal post stínového guvernéra oblasti Nad Alí. Není ale jasné, zda byl zabit. NATO potvrdilo smrt dvou velitelů Tálibánu v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám