Hlavní obsah

Tálibán pozabíjel osm strážců největší základny USA v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Osm afghánských příslušníků ostrahy největší americké základny v zemi Bagrám zabili v pondělí večer ozbrojenci z hnutí Tálibán. Další dva strážce zranili. Tálibové zaútočili, když členové ostrahy jeli v koloně v provincii Parván. K akci se hnutí přihlásilo v úterý, uvedla agentura AP.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský policista na hlídce ve svém humvee

Článek

„Byli to všechno místní obyvatelé, kteří sloužili jako stráže na Bagrámu,“ sdělil guvernér Abdul Šakúr Kaddasi. Jeho mluvčí dodala, že byli napadeni cestou do práce v provincii Parván, kde na jejich auto ozbrojenci zahájili palbu.

K útoku se prostřednictvím svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida přihlásilo v úterý hnutí Tálibán, které bojuje proti Západem podporované vládě v Kábulu a pravidelně útočí na příslušníky afghánských bezpečnostních sil.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Parván

Největší americká základna v Afghánistánu Bagrám leží 50 kilometrů severně od Kábulu v provincii Parván. Působí na ní především američtí vojáci. Vnější ostrahu základny pomáhá zajišťovat téměř 170 českých vojáků.

Nyní je v Afghánistánu 8400 amerických vojáků a 5000 příslušníků ozbrojených sil dalších zemí NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám