Hlavní obsah

Tálibán oznámil konec rozhovorů s USA, označil je za přínosné

– Dauhá

Poslední kolo jednání mezi zástupci afghánského vzbouřeneckého hnutí Tálibán a Spojenými státy skončilo v noci na pondělí v katarském Dauhá. Obě strany nyní vyhodnocují výsledky a konzultují je se svým vedením, oznámil v pondělí mluvčí Tálibánu.

Foto: Nishanuddin Khan, ČTK/AP

Afghánský prezident Ašraf Ghání je nespokojen, že se o míru v Afghánistánu jedná bez něj.

Článek

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid označil na Twitteru osmé kolo jednání, které trvalo devět dní, za úspěšné: „Práce byla vyčerpávající a efektivní. Obě strany souhlasily s tím, že budou své nadřízené konzultovat ohledně dalšího postupu.“

O výsledcích ale neuvedl žádné podrobnosti. Mudžáhid ale v neděli uvedl, že Tálibán se snaží pečlivě navrhnout a připravit oznámení všech článků dohody „ve světle islámských a národních zájmů“.

Už minulý týden jiný mluvčí Tálibánu oznámil, že očekává, že po tomto kole obě strany ukončí 18 let trvající konflikt, který představuje nejdelší válku vedenou Američany.

Spojené státy jednání nijak nekomentovaly, nevyjádřil se k němu ani hlavní americký vyjednávač Zalmay Khalilzad. Už v neděli ale napsal na Twitter k závěru ramadánu: „Doufám, že to je poslední Svátek oběti, kdy je Afghánistán ve válce.“ Později k tomu dodal: „Mnoho duchovních je přesvědčeno, že hlubším smyslem Svátku oběti je obětovat ego. Vůdci na všech stranách ve válce v Afghánistánu si to musí vzít k srdci, protože usilujeme o mír.“

Afghánská vláda na vedlejší koleji 

Zřejmě šlo o reakci na vyjádření afghánského prezidenta Ašrafa Gháního, který prohlásil: „O naší budoucnosti se nemůže rozhodnout zvenčí, ať už v hlavních městech našich přátel, či nepřátel nebo sousedů. O osudu Afghánistánu se rozhodne zde. Nechceme, aby se někdo vměšoval do našich zájmů.“

V Kábulu se již spekuluje o tom, že dohoda je velmi blízko, problémem pro afghánskou vládu je to, že ji Tálibán neuznává a ani s ní o míru nejednal, protože ji považuje za americkou loutku. Vede rozhovory přímo s USA, které začaly před rokem. Washington chce omezit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu, kde je nyní kolem 14 000 amerických vojáků.

Minulý týden v úterý mluvčí politického úřadu Tálibánu v Kataru Suhajl Šahín řekl, že se při jednáních podařilo dosáhnout mimořádného pokroku, když se našlo řešení rozporů ohledně odsunu amerických vojáků z Afghánistánu. Vyřešena podle agentury Reuters byla i otázka záruk Tálibánu, že přeruší vazby na extremistické skupiny. Pokrok v jednáních týž den potvrdil i Khalilzad.

Tálibán podle stanice ABC kontroluje asi polovinu Afghánistánu a je nejsilnější od americké invaze do země v roce 2001, která tehdejší vládu Tálibánu svrhla.

Reklama

Výběr článků

Načítám