Hlavní obsah

Tálibán odřízl sever i západ Afghánistánu od Kábulu

Kábul
Aktualizováno

Afghánské hnutí Tálibán ovládlo hlavní město provincie Baghlan Pol-e Chumrí, ležící dvě stě kilometrů severně od Kábulu. Jde o klíčovou křižovatku na silnicích vedoucích na sever a západ od hlavního města. Hnutí tak odřízlo severozápadní část země od metropole. Tálibán kontroluje už devět hlavních měst provincií z 34.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán obsadil vládní budovy v KundúzuVideo: Reuters

 
Článek

Pád města potvrdili v úterý místní představitelé i vzbouřenecké hnutí. „Pol-e Chumrí padlo do rukou Tálibánu, je všude,“ uvedl jeden z místních představitelů po telefonu, ve kterém bylo slyšet střelbu. „Bojovníci Tálibánu prolomili během odpoledne frontu v několika směrech. Po těžkých bojích představitelé a bezpečnostní síly opustili sídlo guvernéra, zpravodajské služby i policejní velitelství. Těžké boje pokračují. Nyní se rozhoduje, kam se stáhnout,“ dodal pro list The Guardian.

Pád města oznámil i mluvčí Tálibánu na Twitteru. Na sociálních sítích se objevily záběry vstupní brány s vlajkou Tálibánu i jeho bojovníci v ulicích města.

Celkem hnutí nově ovládlo tři provinční střediska, na severu vedle Pol-e Chumrí také město Fajzábád  v provincii Badachšán a na západě Faráh.

„Minulou noc se stáhly jednotky, které bojovaly s Tálibánem několik dní ve městě Fajzábád. Tálibán ovládl město. Obě strany utrpěly velké ztráty," citovala agentura AFP poslance místního zákonodárného sboru provincie Badachšán Zabíhulláha Atika.

Biden stažení nelituje

Navzdory rychlému postupu Tálibánu americký prezident Joe Biden v Bílém domě v úterý řekl, že stažení vojáků USA nelituje. Dodal, že válka si za téměř dvacet let vyžádala přes bilion dolarů.

Braňte si svou zemi sami, vzkázal Afgháncům Pentagon

Svět

„Afghánští vůdci se musejí dát dohromady. Musejí bojovat za sebe, bojovat za svůj národ,“ uvedl s tím, že USA vládním silám dále poskytují leteckou podporu, vybavení, menáž a také peníze na platy.

USA vyslaly do Afghánistánu bombardéry. Mají zabránit postupu Tálibánu

Svět

Tálibán při svém postupu dobývá sever země, který byl baštou jeho odpůrců už v devadesátých letech. Afghánský prezident Ašraf Ghání proto dorazil ve středu ráno v doprovodu velitele mudžáhidů Džumy Chána Hamdrada do hlavního města provincie Balch Mazár-e Šarífu, kde jedná o dalším postupu s velitelem místní milice a bývalým guvernérem provincie Balch, etnickým Tádžikem Attou Muhammadem Núrem a jedním z předních velitelů milicí, etnickým Uzbekem Abdulem Rašídem Dóstumem.

Přibývá uprchlíků

Boje v zemi vyvolaly rozsáhlou humanitární krizi, protože prudce stoupá počet zabitých civilistů a 400 000 Afghánců opustilo své domovy.

Foto: Abdullah Sahil, ČTK/AP

Bojovníci Tálibánu hlídkují v Kunduzu.

Vojenský šéf Tálibánu Muhammad Jakúb, syn zesnulého vůdce hnutí mully Umara, vyzval v úterý v audiovzkazu, aby bojovníci Tálibánu na dobytých územích nepronásledovali vládní úředníky a vojáky. Nemají také vnikat do opuštěných vládních budov, mají nechat v provozu tržiště a chránit obchody a banky.

Tálibán zahájil postup na začátku května, když se začali stahovat američtí vojáci, a od té doby ovládl dvě třetiny území země, i když předtím neměl pod svou kontrolou ani polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám