Hlavní obsah

Takhle pluli chlapci uvěznění v thajské jeskyni ven, ukázala animace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to nejtěžší záchranná akce, popisují potápěči vyproštění 12 chlapců fotbalového týmu a jejich trenéra z jeskyně na severu Thajska. Chlapci tam uvízli 23. června po monzunových deštích, které oblast postihly. Jak náročná záchranná operace to byla, představuje animace, kterou zveřejnila agentura Reuters.

Jak probíhala záchrana malých fotbalistů ze zatopené jeskyně v ThajskuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Děti byly rozděleny skupin po čtyřech. Chlapci dostali uklidňující léky, které zabraňovaly záchvatům paniky a zároveň zajistily, že děti zůstaly v klidu, při vědomí a dýchaly. Pak kluci dostali celoobličejové masky a záchranáři je položili do pružných plastových nosítek a zajistili je.

S každým chlapcem šli podél nataženého lana dva potápěči. Cesta ven trvala několik hodin. Pravidelně každých 40 minut se vynořili a zkontrolovali stav chlapců. Po svazích jeskyně potápěči posouvali nosítka po natažených hadicích, jimiž se z jeskyně odčerpávala voda.

Během zdolávání nerovných oblastí v jeskyni byla nosítka jištěna horními lany, aby se dětem, které v nich byly, zajistila stabilita. V nejužších úsecích museli nosítka pomalu posouvat dopředu potápěči. Některé úseky byly vysoké jen 60 centimetrů.

Foto: Reuters

Záchranáři umístili chlapce na nosítka

Jakmile se chlapci dostali do místa označovaného jako třetí komora, kde si záchranáři vytvořili základnu, mohli dále postupovat pěšky.

Chlapci ve věku 11 až 16 let a jejich 25letý trenér byli v jeskyni uvězněni od 23. června. Všechny se nakonec podařilo postupně zachránit, poslední skupina byla vyproštěna 10. července.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Zachránění mladí fotbalisté se svým trenérem

Hoši byli ve středu propuštěni z nemocnice a mohli se vrátit domů. Novináři mají zákaz na 30 dní mladé sportovce kontaktovat, aby jim zájem médií neuškodil. Spekuluje se o tom, že chlapci stráví krátký čas jako mniši v buddhistickém chrámu, což tradičně v Thajsku dělají muži, kteří projdou těžkou životní zkouškou.

Reklama

Výběr článků

Načítám