Hlavní obsah

Světem loni bloudilo rekordních 68,5 miliónu uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli válečným konfliktům, násilí a pronásledování bylo v loňském roce na útěku asi 68,5 miliónu lidí, což je pátým rokem po sobě nový rekord. Asi polovina běženců jsou děti. Oznámil to v úterý Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) nicméně potvrdila, že ve Středozemním moři počet migrantů proti předchozím letům prudce klesl.

Foto: Antonio Parrinello, Reuters

Loď s běženci (ilustrační foto)

Článek

Velký podíl na vysokém počtu uprchlíků mají konflikty v Africe a také útěk statisíců barmských Rohingů do Bangladéše.

Nových uprchlíků bylo loni mezi běženci 16,2 miliónu, což znamená, že denně ze svých domovů ve světě prchá v průměru na 44 tisíc lidí. Ze zprávy úřadu OSN také vyplývá, že 85 procent uprchlíků se zdržuje v rozvojových zemích, a to i v těch nejchudších. Není tedy pravda, že uprchlickou krizí jsou zasaženy rozvinuté země, uvedla agentura Reuters.

Potřeba globálního řešení 

„Dostali jsme se do bodu, kdy je nucenému přesídlování potřeba čelit jiným a globálnějším způsobem, tak aby státy a společenství nezůstaly v těchto situacích osamoceny,” řekl vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

Kvůli tomu, aby unikli konfliktu nebo pronásledování, loni odešlo ze svých domovů zhruba 25,4 miliónu lidí, což je téměř o tři milióny více než rok předtím. Asi o 300 tisíc na 3,1 miliónu lidí stoupl počet těch, kteří na konci loňského roku čekali na udělení statusu uprchlíka. Jediný z dílčích údajů, který se nezvýšil, je počet lidí, kteří sice opustili své domovy, ale zůstali ve své zemi. Je jich asi 40 miliónů, což je méně než v roce předchozím. Těchto „domácích běženců” má nejvíce Sýrie, za ní je Kolumbie, Kongo a Afghánistán.

Více než pětina uprchlíků jsou Palestinci, ostatní jsou především z pěti zemí - Sýrie, Afghánistánu, Jižního Súdánu, Barmy a Somálska.

Nejvíce uprchlíků je v Turecku

Z pohledu absolutních čísel nejvíce uprchlíků přijalo Turecko, na jehož území je 3,5 miliónu běženců, hlavně Syřanů. Z pohledu poměru k domácí populaci je uprchlíky ale nejvíce zatížen Libanon.

Výrazně ale klesá počet migrantů, kteří připlouvají do Evropy přes Středozemní moře. Do poloviny června připlulo na 40 tisíc lidí, což je v porovnání se stejným obdobím minulého roku přibližně polovina, informovala mezivládní Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Ve srovnatelném období roku 2016 to bylo více než 215 tisíc lidí.

Podle statistiky IOM při snaze o překonání Středozemního moře letos také výrazně méně lidí zahynulo. Do poloviny června jich bylo 857, zatímco loni ve Středozemním moři zahynulo přes 2000 migrantů a předloni téměř 3000. Humanitární organizace se však domnívají, že havarují menší čluny a lidé tonou, aniž se o tom organizace dozvědí, podotýká agentura DPA.

Reklama

Výběr článků

Načítám