Hlavní obsah

Svatební veselí v Kábulu se změnilo v krvavou lázeň

Kábul
Aktualizováno

Sebevražedný atentát během svatebních oslav v afghánském Kábulu má krvavou bilanci. Zemřelo 63 lidí a zraněných je 182, napsala agentura DPA s odvoláním na Nasrata Rahimiho, mluvčího tamějšího ministerstvo vnitra. Mezi oběťmi je mnoho žen a dětí. K atentátu se zatím nikdo nepřihlásil, hnutí Tálibán odpovědnost popřelo. V minulosti ale útočili v Afghánistánu příslušníci organizace Islámský stát.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

útok na svatební síň v Kábulu má na svědomí přes šest desítek lidských životů a na dvě stovky zraněných.

Článek

Výbuch nastal ve svatebním komplexu s názvem Dubaj v západní části afghánské metropole, kde žije mnoho příslušníků menšinového šíitského etnika Hazárů. Exploze nastala krátce před 23:00 v době, kdy se podávala večeře.

Atentátník se odpálil u pódia, kde hráli hudebníci. Hazárové se hlásí k šíitské větvi islámu, zatímco většina Afghánců vyznává sunnitský islám. Hazárové jsou opakovaně cílem atentátů ze strany sunnitských extremistů.

„Všichni utíkali,” popsal situaci po výbuchu jeden z přeživších číšníků. Explozi nepřežilo několik jeho kolegů. „Viděl jsem mnoho žen a dětí, jak křičí a pláčou,” dodal.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Boty obětí útoku na svatební síň v Kábulu.

Na svatbách v Afghánistánu slaví muži a ženy v oddělených místnostech. Pozvaných jsou stovky lidí a večeře se obvykle podává po 22:00. Na tuto svatbu bylo celkem pozváno kolem 1200 hostů.

Ještě během noci se objevila na sociálních sítích videa a fotografie ze svatební síně, na nichž jsou bílé židle potřísněné krví a na nich nebo na zemi mrtvá těla. Mluvčí potvrdil, že pachatelem útoku byl sebevražedný atentátník.

Masakr ve svatebním sále byl 17. útokem v afghánské metropoli Kábul od počátku ledna. Během předchozích bylo podle úřadů zabito nejméně 113 lidí a více než 700 jich bylo zraněno. Čísla jsou ale jen orientační, podotýká agentura DPA. Je známo, že se vládní činitelé snaží udržet počty obětí na nižší úrovni, než je realita.

Reklama

Výběr článků

Načítám