Hlavní obsah

Súdanka, kterou chtějí zbičovat za nošení kalhot, kritizuje scestnost šarí'i

Právo, CNN, los
Chartúm

Žádné pokání, ale naopak trvat na svém se rozhodla súdánská novinářka Lubna Ahmad Husajnová, která se provinila proti zákonům země tím, že na veřejnosti nosila kalhoty. Soudce v úterý napjatě očekávaný proces odročil o měsíc, Husajnová však dala předem najevo, že se případného trestu – 40 ran bičem – neobává.

Foto: Mohamed Nureldin Abdallh, Reuters

Lubna Husajnová, kterou chtějí súdánské úřady nechat zbičovat za to, že si oblékla kalhoty.

Článek

"Jsem připravena na vše. Verdiktu se absolutně nebojím,“ řekla agentuře AFP Husajnová. Dodala, že v případě odsouzení ke zbičování se odvolá k súdánskému ústavnímu soudu. "A pokud ten řekne, že trest je v pořádku, pak jsem připravena ne na 40, ale na 40 tisíc ran bičem,“ dodala.

Verdiktu se absolutně nebojím
Lubna Ahmad Husajnová, súdánská novinářka

Jiné ženy už doznaly "vinu"

Husajnovou a další ženy zatkla skupina policistů v jedné z chartúmských restaurací. Stalo se tak kvůli tomu, že na sobě měly kalhoty. Žaloba se odvolává na islámské právo šarí'a, které považuje nošení kalhot ženami za nemravné. Podle šarí'i je běžným trestem za "nemravné" oblékání 40 ran bičem.

Některé ženy podle Husajnové nicméně přiznaly "vinu“ a dostaly okamžitě deset ran. Další se ale rozhodly kontaktovat právníky.

Podle Husajnové ale některé z žen nejsou muslimky a pocházejí z převážně křesťanského jihu Súdánu, kde na rozdíl od Chartúmu islámské právo neplatí. Mírová dohoda z roku 2005 mezi severem a jihem uvádí, že úřady by šarí'u neměly uplatňovat ani na nemuslimy žijící v Chartúmu.

Pracovala pro OSN

Husajnová je známá novinářka, která mj. spolupracuje s misí OSN v Súdánu. Podle stanice BBC minulý týden ukončila svou práci pro OSN, která by jí zaručovala imunitu, protože prý chce donutit zákonodárce ke změně zákona o nemravném oblečení.

"Chci odejít z OSN, chci, aby tento případ pokračoval,“ řekla Husajnová.

Súdánská policie v úterý zasáhla proti zhruba padesáti ženám, které přišly novinářku před budovu soudu podpořit. Některé z nich měly na sobě kvůli podpoře Husajnové kalhoty. Policisté také některé demonstrantky zbili.

Šarí'a (شريعة)

Arabské slovo pro "stezku" označuje systém náboženského práva uplatňovaný v některých islámských zemích.

Šarí'a stanovuje pravidla pro různé oblasti života muslimů od hygieny, rodinného a sexuálního života přes obchodní styky až k politice.

V mnoha zemích se pojetí šarí'i liší vzhledem k tomu, že se nejedná o jasně kodifikovaný zákoník, nýbrž různě interpretovaný právní systém založený na islámských náboženských textech a tradicích.

"Přišly jsme protestovat proti zákonu, který utlačuje ženy a činí z nich neplnohodnotné osoby,“ citovala AP jednu z demonstrantek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám