Hlavní obsah

Ženě ze Súdanu hrozí za nošení kalhot 40 ran bičem

Novinky, CNN, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Súdan

Trest bičování je určen pro súdánskou novinářku Lubla al-Hussein. Žena čelí obvinění z nošení oblečení nevhodného pro muslimskou ženu. Její právník veřejně zbrojí za obhajobu lidských práv. Před soudem tvrdil, že súdánské zákony svým ortelem degradují ženu jako svébytnou osobu.

Článek

Súdánská policie novinářku zatkla společně s dalšími 18 ženami již 3. července. Obvinila ji z nošení kalhot, které měly být údajně příliš úzké pro muslimskou ženu. Husseinové rovněž policisté vytýkali, že se v jejím šatníků nachází hanebné průsvitné blůzky.

Sama obviněná během zatčení uvedla, že na sobě měla obyčejné kalhoty, halenku a klasický islámský šátek. 

Slyšení s novinářkou bylo naplánováno na úterý. Súdánské zákony znají pro trestný čin nevhodného odění žen jen jeden trest a to veřejné bičování 40 ranami. 

Kontroly morální policie

Podle právníka zastupujícího  Husseinovou Adiba je stále poměrně velká naděje, že ortel v takové podobě, v jaké se oficiální uvádí, nebude vykonán. Arabské zákony mají svou tradici, avšak volba jednotlivých trestů se často odvíjí od současné politické situace.

Adib nepovažuje zatčení své klienty za cílený útok na konkrétní osobu. Podle jeho slov byla jen jednou z obětí tzv. morální policie, která dohlíží na veřejný i soukromí sektor, na jednotlivce i skupiny a kontroluje, zda lidé dodržují oficiálně stanovenou linii. O tom však není zcela přesvědčena Arabská organizace hájící lidská práva

Ta uvedla, že hlavním důvodem bičování údajně není ani tak pro muslimskou ženu nevhodné oblékání jako spíše fakt, že se novinářka ve svých písemných počinech vyjadřovala často velice negativně o súdanském režimu. 

Podpory se Súdánka dočkala taktéž ze strany generálního tajemníka OSN Pan Ki-mun, který ve středu uvedl, že trest je v rozporu s mezinárodním standardem lidských práv.  "Učiním veškerá možná opatření směrem k ochraně zadržované," dodal Ban Ki-moon. 

Husseinová se však dle slov svého právníka nabízeného imunity ze strany OSN zřekla. Údajně trvá na tom, že se nedopustila ničeho špatného. Nevidí důvod, proč by měla být bičována.

Reklama

Výběr článků

Načítám