Hlavní obsah

Spojené státy vyhověly Soulu, manévry v době olympiády nebudou

Soul/Washington

Pentagon ve čtvrtek potvrdil, že během únorové olympiády v Pchjongčchangu odloží každoroční společné cvičení Jižní Koreje a Spojených států, proti kterému pravidelně protestuje KLDR. USA vyhověly žádosti Soulu, aby se v době nejvýznamnější sportovní události v oblasti nekonaly vojenské manévry, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Vrtulník Sea Dragon při odminovávacím cvičení amerických a jihokorejských vojsk u Pusanu

Článek

Donald Trump ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru prohlásil, že Spojené státy nechystají na dobu olympiády žádné vojenské cvičení, uvedl úřad jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. Šéf Bílého domu podle agentury Reuters v telefonátu zároveň řekl, že hodlá na olympiádu vyslat vysoce postavenou delegaci včetně členů své rodiny.

Vyjádření Soulu poté doplnil Pentagon. Pravidelné společné cvičení Foal Eagle konané každoročně mezi únorem a dubnem bude odloženo na dobu po zimních hrách „Ministerstvo obrany podporuje rozhodnutí prezidenta a to, co je v nejvyšším zájmu korejsko-amerického spojenectví,” citovala agentura AP mluvčího Pentagonu plukovníka Roba Manninga. Pchjongjang rozsáhlé manévry považuje za ohrožení bezpečnosti KLDR a za nácvik invaze na sever.

Severní Korea zvažuje, že na olympiádu vyšle své reprezentanty.

Americký prezident Donald Trump se ve čtvrtek na Twitteru také pozitivně vyjádřil k možnosti dialogu mezi KLDR a Jižní Koreou. O případných jednáních uvedl, že „rozhovory jsou dobrá věc“. Podle něj návrh rozhovorů a obnovení horké linky mezi Pchjongjangem a Soulem jsou výsledkem jeho tvrdé politiky vůči Severní Koreji. Současně se otřel o takzvané experty, kteří za daného stavu pochybovali o možnosti rozhovorů.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v novoročním projevu překvapil, když mluvil o tání ve vztazích mezi Severem a Jihem a řekl, že olympijské hry by mohly být „dobrou příležitostí ukázat jednotu lidu“ v KLDR. [celá zpráva]

Poté byla obnovena horká linka mezi oběma Korejemi. [celá zpráva]

Jižní Korea pak nabídla Severu rozhovory. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám