Hlavní obsah

Soudkyně přikázala svědkyni sundat si muslimský závoj

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Soudkyně v australském Perthu ve čtvrtek přikázala muslimce, aby si odstranila tradiční nikáb, roušku zakrývající celý obličej kromě očí. Šestatřicetiletá učitelka náboženství z JAR měla u soudu vypovídat jako svědkyně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle soudkyně Shauny Deaneové by nařízení nemělo být národním precedentem. Žena, kterou agentura AFP jmenovala pouze jako Tasneem, se hájila, že úbor zakrývající celé její tělo nosí na veřejnosti od svých 17 let a odhaluje se pouze před svým manželem.

Obhajoba nicméně argumentovala, že není schopna plně ohodnotit hodnověrnost ženiny výpovědi, jestliže nemůže vidět její mimiku. Soudkyně jí dala za pravdu s tím, že proces musí být spravedlivý pro všechny strany. Ještě ale musí rozhodnout, zda žena může svědčit prostřednictvím videa, aby byla ochráněna cudnost.

Případ během kampaně před sobotními volbami oživil debatu o možném zákazu muslimských šátků. Jak premiérka Julia Gillardová, tak její konzervativní protivník Tony Abbott ho ale odmítli. Závoje zakrývající na veřejnosti celý obličej minulý měsíc zakázali ve Francii. [celá zpráva]

Muslimové tvoří 1,7 procenta z 22 miliónů obyvatel Austrálie, která je většinově křesťanská.

Reklama

Výběr článků

Načítám