Hlavní obsah

Soud zbavil jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje moci

Soul
Aktualizováno

Jihokorejský ústavní soud zbavil v pátek moci prezidentku Pak Kun-hje. V prosinci ji parlament kvůli korupčnímu skandálu dočasně odvolal. Zemi čekají předčasné volby. Uskuteční se do šedesáti dnů. Pak Kun-hje se stala vůbec první jihokorejskou demokraticky zvolenou hlavou státu, která byla zbavena funkce. Verdikt soudu formálně ukončil proces prezidentčina sesazení. Při demonstracích na její podporu zemřeli dva lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty příznivců prezidentky v Jižní KorejiVideo: Reuters

 
Článek

Prezidentka byla odvolána v souvislosti s korupčním skandálem, do něhož byla zapletena její důvěrnice Čche Son-sil. Ta na základě vzájemných vztahů s prezidentkou lákala z bohatých firem peníze pro nadace, které ona sama řídila.

Podle výroku soudu Pak Kun-hje porušila zákony, když nechala svou důvěrnici Čche Son-sil zasahovat do státních záležitostí, ačkoli ta neměla žádnou oficiální funkci. Umožnila Čche mimo jiné nahlížet do množství oficiálních dokumentů, čímž vyzradila státní tajemství. Pak Kun-hje přitom "zcela tuto skutečnost skrývala a popírala, kdykoli vzniklo podezření", konstatoval soud.

Soud uvedl, že Pak Kun-hje porušovala ústavu a zákony země "po celou dobu svého volebního období".

Exprezidentka veškerá obvinění odmítla. K soudu se ale nedostavila a její mluvčí prohlásil, že se v pátek k verdiktu nevyjádří. Zatím ani neopustí prezidentský Modrý dům.

Podle serveru BBC News soud také exprezidentku některých obvinění zbavil. Jednalo se například o kritiku její reakce na neštěstí trajektu Sewol s více než 300 oběťmi z roku 2014 a obvinění, že se podílela na sestavení černé listiny téměř 10 000 umělců, kteří byli k hlavě státu kritičtí. Listina měla sloužit k orientaci úřadů při rozhodování o tom, komu neudělit státní dotace na uměleckou činnost v oblasti divadla, hudby či literatury. [celá zpráva]

Rozsáhlá korupce se týká Samsungu

Úřad zvláštního prokurátora v březnu zveřejnil podrobné výsledky sedmdesátidenního vyšetřování, podle nichž se Pak přímo podílela na braní úplatků. Prokuratura tímto obviněním otevřela cestu pro stíhání nyní již bývalé prezidentky, která se ztrátou vrcholné státnické funkce zároveň přišla o imunitu.

Bývalé prezidentce podrazilo nohy prošetřování společnosti Samsung Group, která nadaci poskytla celkem 43 miliard wonů (téměř miliardu korun), aby získala vládní podporu pro kontroverzní spojení firem Samsung C a Cheil Industries, se kterou nesouhlasili menšinoví vlastníci. Fúzi nakonec umožnila podpora státního penzijního fondu NPS, který měl podíl v obou firmách. [celá zpráva]

Foto: Kyodo, Reuters

Pžíznivci jihokorejské prezidentky Pak Kun-hje při střetu s pořádkovou policií

Nadacím Mir a K-Sport vedeným Čche Son-sil, která byla obviněna už loni, poslaly velké jihokorejské firmy 80 miliard wonů (1,7 miliardy korun). Kromě Samsungu jim přispěly i firmy SK Group, Lotte, Hyundai Motor Company a Hanwha Group. [celá zpráva]

Čche Son-sil je dcerou náboženského představitele Čche Te-mina, který se stal mentorem Pak Kun-hje, když jí zabili matku a poté i otce. Stál v čele sekty Víra věčného života.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Příznivci jihokorejské Pak Kun-hje

Prezidentka nechtěla odstoupit 

Když se skandál loni provalil, odmítala prezidentka navzdory masovým demonstracím odejít, i když se opakovaně omluvila. Nakonec souhlasila s odchodem, když se vyhne impeachmentu.

Zemi nyní podle ústavy čekají do 60 dní nové volby. Jihokorejci měli původně nového prezidenta vybírat na konci roku, ale páteční verdikt hlasování uspíšil. Favoritem voleb je podle průzkumů veřejného mínění bývalý jihokorejský opoziční vůdce Mun Če-in. Bývalý generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který byl považován za vážného soupeře, se kandidatury vzdal. Prezidentčinu stranu Sanjuri tak zřejmě čeká ve volbách jasná porážka.

Mrtví při demonstraci na podporu odvolané prezidentky 

Příznivci odvolané prezidentky, kteří čekali na verdikt před budovou soudu, se střetli s policií. Policie oznámila, že dva účastníci několikatisícové  demonstrace zemřeli. Po pádu z policejního autobusu zahynul asi 70letý muž, který utrpěl zranění hlavy. Podrobnosti o příčinách smrti druhé osoby nebyly upřesněny.

Jihokorejská policie zpřísnila bezpečnostní opatření kolem vládních budov už den před zasedáním soudu. Už od brzkého pátečního rána demonstrovali lidé v centru města.

Odvolání Pak Kun-hje

  • 29. X. 2016 - Pak Kun-hje odvolala deset vysoce postavených členů administrativy kvůli vyšetřování své známé a donedávna vlivné poradkyně Čche Son-sil. Prezidentka přiznala, že jí poskytovala koncepty svých projevů a nechávala ji do nich zasahovat.
  • 2. XI. 2016 - Pak Kun-hje odvolala předsedu vlády a ministra financí a jmenovala jejich nástupce.
  • 3. XI. 2016 - Vyšetřovatelé zadrželi prezidentčina poradce An Čong-pona a vydali zatykač na Čche Son-sil.
  • 5. XI. 2016 - Začaly demonstrace za odvolání prezidentky
  • 20. XI. 2016 - Státní zastupitelství obvinilo Čche Son-sil, že zneužívala vztahu s hlavou státu k vlastnímu obohacení. Prokuratura oznámila, že panuje podezření ze spolupachatelství prezidentky.
  • 23. XI. 2016 - Razie v kancelářích Samsung Group a ve státním penzijním fondu NPS, protože NPS podpořil fúzi Samsung C a Cheil Industries navzdory odporu minoritních majitelů. Samsung dal peníze nadaci Čche Son-sil.
  • 26. XI. 2016 - Demonstrace v Soulu se účastnilo 1,3 miliónu lidí, půl miliónu jich protestovalo v dalších městech. 
  • 29. XI. 2016 - Pak Kun-hje prohlásila, že odstoupí, pokud parlament přijde s plánem bezpečného předání moci.
  • 3. XII. 2016 - Návrh tři opozičních stran na odvolání prezidentky podpořilo 171 zákonodárců z 300.
  • 8. XII. 2016 - Poslanci začali projednávat sesazení prezidentky.
  • 9. XII. 2019 - Parlament v tajném hlasování kvůli korupčnímu skandálu prezidentku sesadil. Funkce prozatímního prezidenta se ujal premiér Hwang Kjo-an.
  • 5. I.  2017 - Ústavní soud začal projednávat sesazení Pak Kun-hje.
  • 7. II. 2017 - Vyšetřovatelé podezírají prezidentku, že stála a za vytvořením černé listiny umělců kritizujících vládu. Začali stíhat exministryni kultury Čche Jun-sun a bývalého šéfa prezidentčiny kanceláře Kim Ki-čuna.
  • 28. II. 2017 - Jihokorejská zvláštní prokuratura obvinila šéfa Samsung Group I Če-jonga a další čtyři členy vedení z úplatkářství a zpronevěry kvůli převzetí Cheil Industries.
  • 6. III.  2017 - Úřad zvláštního prokurátora uvedl, že Pak Kun-hje se spolčila se svou přítelkyní Čche Son-sil, aby získala úplatky od Samsung Group.
  • 9. III. 2017 - Začal soud s šéfem Samsungu I Če-jong. Obvinění odmítl
  • 10. III. - Ústavní soud zbavil prezidentku moci.

Do akce bylo nasazeno 8400 policistů a okolo budovy soudu stálo 360 policejních autobusů. Předseda Národního policejního úřadu I Čchol-song uvedl, že mohou být povoláni další policisté, uvedla agentura Jonhap, aniž by sdělila, kolik lidí protestovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám