Hlavní obsah

Soud v JAR odložil verdikt o Krejčířovi na úterý

– JOHANNESBURG

Soud v jihoafrickém Johannesburgu v pondělí opět odročil proces, ve kterém se rozhoduje o propuštění uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře na kauci. Podle informací reportéra televize Nova Jiřího Hynka má rozhodnutí padnout v úterý. Soudce podle Hynka vyjádřil pochybnosti o délce trvání Krejčířova vyšetřování v České republice.

Článek

Hynek uvedl pro server Nova.cz, že stání začalo v 9:50 místního času. Soudce podle něj prohlásil, že se mu nelíbí, že vyšetřování v ČR se táhne dlouho. To podle něj může znamenat, že česká policie nemá proti Krejčířovi dost důkazů.

S rychlostí, jakou ČR případ vyšetřuje, to vypadá na dalších deset let, řekl podle Hynka soudce na adresu českých vyšetřovatelů. Soudce navíc kritizoval výpověď českého policisty Jiřího Nováka. Řekl, že Novák toho příliš nevěděl ani o svých vlastních případech.

Krejčíř: Za smrt otce může Špidlova vláda

Podle České televize Krejčíř u soudu tvrdil, že jej policisté ve vazbě v ČR týrali. Snaží se tím úřady přesvědčit, aby jej nevydaly do ČR. Také řekl, že vláda Vladimíra Špidly stála v roce 2002 za vraždou jeho otce Lamberta Krejčíře.

Z únosu tohoto muže přitom policie podezřívá skupinu kolem podnikatelů Jaroslava Starky a Vlastimila Spěváka.

Prokurátor v pondělní závěrečné řeči trval na tom, aby Krejčíř zůstal ve vazbě, protože Krejčíř je ilegální imigrant. Podle něj by po vynesení rozsudku bylo hned možné začít jednat o vydání Krejčíře do České republiky.

V pátek státní zástupkyně naznačila možnost propustit Krejčíře na kauci, pokud by se ovšem vydal dobrovolně do ČR. Obhájci Krejčíře s tím ale nesouhlasili.

Kauza Krejčíř se táhne

Krejčíř byl na základě české žádosti zadržen 21. dubna v Johannesburgu, kam přiletel z Seychelských sotrovů. [celá zpráva] Případ se zkomplikoval, když byl načas propuštěn na svobodu, protože prý byla překročena délka vydávací vazby. [celá zpráva]

Soud ale poté nařídil Krejčíře opět zatknout. Podnikatel se sám dostavil za svými právníky a jihoafrická policie jej znovu zatkla. [celá zpráva]

Krejčíř je v ČR stíhán za podvody a přípravu vraždy. V roce 2005 uprchl i s rodinou na Seychely. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Soud s Krejčířem byl odročen na úterý

V Jihoafrické republice pokračovalo v pátek soudní projednávání případu Radovana Krejčíře a jeho žádosti o propuštění na kauci. Podle očekávání bylo stání...

Výběr článků

Načítám