Hlavní obsah

Soud s Mubarakem pokračoval procedurálními tahanicemi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

V Káhiře v pondělí pokračoval druhým slyšením soud se svrženým egyptským prezidentem Husním Mubarakem a dalšími představiteli jeho režimu včetně obou synů Gamala a Alá. Stejně jako poprvé se ho Mubarak účastnil vleže na lůžku. Soudce měl potíže udržet v soudní síni pořádek a soud řešil procedurální záležitosti. Další stání se uskuteční počátkem září. Televizní kamery už u toho nebudou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mubaraka přivezli k soudu na nosítkáchVideo: Reuters

 
Článek

„Je Egypťan až za hrob“ a „Husní Mubarak není Saddám,“ křičeli před budovou soudu exprezidentovi příznivci. I tentokrát došlo na jejich potyčky s kritiky minulého režimu.

Mubaraka do budovy policejní akademie na předměstí Káhiry, kde soud zasedá, opět dopravila helikoptéra. V kleci pro obžalované znovu ležel a před objektivy reportérů se ho snažili svými těly krýt synové Alá a Gamal. Na rozdíl od nich nebyl exprezident v bílém oděvu určeném pro vězně. Mubarak je podle svých právníků vážně nemocen, trpí rakovinou žaludku.

Předsedající soudce Ahmad Refát řešil především procedurální záležitosti. V úvodu se mu nedařilo sjednat si klid a postěžoval si, že v síni je sto právníků.

Zástupci obětí chtějí zpřístupnění dokumentů

Zástupci rodin zabitých demonstrantů z ledna a února, z jejichž cíleného zabíjení je Mubarak viněn, žádali zpřístupnění více dokumentů prezidentského úřadu. Obhajoba zase požádala, aby u soudu svědčil i polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, který nyní vede dočasnou vládu - nejvyšší vojenskou radu, ale za Mubaraka sloužil dvě desetiletí jako ministr obrany.

O tom, kdo bude povolán na lavici svědků, má soud teprve rozhodnout. Jen Mubarakův právník žádá svědectví 1600 lidí.

Soudce však v pondělí rozhodl o tom, že s Mubarakem budou zároveň soudit exministra vnitra Habíba Adlího a televizní kamery od příště nesmí do síně.

Mubarakovi hrozí až trest smrti. Další stání se má konat 5. září.

Reklama

Související témata:

Související články

Mubarak se probral z kómatu

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak se v pondělí probral z kómatu, do kterého upadl v neděli. Uvedla to CNN s odvoláním na zdroje z nemocnice, kde je...

Výběr článků

Načítám