Hlavní obsah

Snowden pracoval i na ambasádě v Indii

Novinky, rei
Dillí

Počítačový technik Edward Snowden, který v minulosti pracoval pro americké tajné služby, působil také na ambasádě USA v Dillí. Podle serveru Foreign Policy tam strávil krátký čas, ale není jasné, co tam dělal. Snowden nyní pobývá v Rusku, kam uprchl před americkými úřady po vyzrazení tajných programů sledování.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Snowden podle serveru na velvyslanectví v Indii dorazil v září 2010 s úkolem asistovat jako technický expert. Bližší okolnosti Foreign Policy nesdělil, kromě toho, že Snowden po příjezdu absolvoval šestidenní kurz pro bezpečnostní analytiky, jehož tématem bylo i etické hackerství, tedy pronikání do cizích počítačových sítí a systémů.

Ambasáda USA podle agentury AFP na doplňující dotazy nereaguje.

Zmíněný kurz organizovala firma Koenig Solutions. Její mluvčí uvedl, že se Snowden přihlásil už v roce 2009 s tím, že následující rok bude pracovně v Dillí. Za kurz zaplatil okolo 2000 dolarů.

V Dillí navštěvoval ještě školení o programu JAVA. V jeho průběhu se ale omluvil, že ho nedokončí, protože musí ze zdravotních důvodů Indii opustit.

U CIA měl skončit v roce 2009

Edward Snowden podle dřívějších zpráv už v roce 2010 nepracoval pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), ale pro soukromou firmu. Tu pak také opustil a začal pracovat pro společnost Booz Allen Hamilton, jež zajišťovala služby pro Národní agenturu pro bezpečnost (NSA).

Loni předal vybraným novinářům statisíce dat o tajném sledování elektronické a telefonické komunikace miliónů lidí po celém světě včetně politických špiček. Pak uprchl přes Hongkong do Ruska, které mu v létě poskytlo dočasný azyl na rok.

Související téma:

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Jeden z novinářů, který má k Snowdenovým materiálům přístup, nedávno uvedl, že se s kolegy stále ještě neprobral desítkami tisíc záznamů.

Reklama

Související témata:

Související články

Edward Snowden považuje svou misi za skončenou

Bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, který světovým médiím poskytl klíčové informace o americkém programu...

NSA šla i po kabelu mezi Evropou a Asií

O přístup k datům proudícím kabelem mezi Evropou, Afrikou a Asií usilovala americká tajná služba NSA, a proto pronikla do webových systémů jeho francouzských...

Výběr článků

Načítám