Hlavní obsah

NSA šla i po kabelu mezi Evropou a Asií

Právo, CNN, roš, vpl

O přístup k datům proudícím kabelem mezi Evropou, Afrikou a Asií usilovala americká tajná služba NSA, a proto pronikla do webových systémů jeho francouzských a italských provozovatelů, aby získala technické informace. Vyplývá to z dalšího tajného materiálu NSA, který v květnu vynesl bývalý technik Edward Snowden. Není z něj však jasné, zda se záměr americké službě zdařil.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

„Další operace plánujeme v budoucnu tak, abychom získali další informace o tomto a o dalších kabelových systémech,“ citoval německý časopis Der Spiegel z dokumentu datovaného 13. února 2013.

Podle něj jde o kabel SEA-ME-WE 4, provozovaný francouzským koncernem Orange a italskou firmou Telecom Italia, který vede z Marseille přes severní Afriku do států Arabského poloostrova a odtud do Pákistánu, Indie, Singapuru, Thajska a Malajsie.

Spiegel také z interních materiálů NSA informuje o rychle rostoucí supertajné hackerské jednotce této služby, která má podle vyjádření její bývalé šéfky „přístup k našim nejtěžším cílům“. Mezi ně patří i počítače demokraticky zvolených vlád, podotkl časopis.

„Získat nezískatelné“ 

Služba sama její poslání popisuje jako „získat nezískatelné“. Podle nynějšího rozpočtu pro zpravodajské služby USA má jednotka, známá pod zkratkou TAO, proniknout do konce tohoto roku do 85 tisíc počítačů.

Vznikla v roce 1997 a svůj hlavní stan má v texaském San Antoniu. Původně sídlila na letecké základně Lackland a od roku 2005 se rozrůstá v rozsáhlém komplexu bývalé továrny firmy Sony na mikročipy.

Potřebuje nový typ zaměstnanců. Jsou mladší než ostatní personál NSA a k jejich rekrutování šéf služby Keith Alexander objíždí hackerské konference někdy v uniformě, jindy jen džínách a tričku, uvedl časopis.

Zákonnost špiclování NSA se mezitím dostala už podruhé před americký federální soud první instance. Soudce William Pauley v New Yorku tentokrát rozhodl, že monitorování telefonů a webové komunikace není nezákonné.

Podle něj vláda nepoužívá získané informace k jiným účelům než k předcházení teroristickým útokům. Poradní panel prezidenta Baracka Obamy přitom zjistil, že plošné odposlechy žádný útok neodvrátily.

V polovině prosince soudce Richard Leon v Kolumbijském obvodu (D.C.) dospěl naopak k závěru, že shromažďování komunikačních metadat patrně porušuje čtvrtý ústavní dodatek, zaručující právo nebýt vystaven přehnanému prohledávání.

Experti: NSA bude dál slídit v Německu

Němečtí bezpečnostní experti se shodují na tom, že NSA navzdory připravované dohodě mezi UISA a SRN „o klidu zbraní“ bude nadále provádět aktivní špionáž ve Spolkové republice.

„V USA převládá na odborné úrovni arogance a nezájem o berlínské rozhořčení nad počínáním NSA,“ řekl týdeníku Focus Hans-Peter Uhl, vnitropolitický mluvčí frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu po návratu z USA. „NSA v zásadě nerozlišuje mezi spřátelenou kancléřkou Angelou Merkelovou a kazašským ministrem ropného průmyslu. Oba jsou cílovými osobami.“

Uhl potvrdil, že záměr stvrdit dohodu, že obě strany se nebudou sledovat, narazil ve Washingtonu na odpor. Američanům se mimo jiné nezamlouvá pasáž textu o soukromých firmách. Například Cisco, které spravuje podstatnou část dat bundeswehru, by už nemohlo tyto údaje předávat NSA, jak to činilo dosud.

Reklama

Související témata:

Související články

Edward Snowden považuje svou misi za skončenou

Bývalý spolupracovník americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edward Snowden, který světovým médiím poskytl klíčové informace o americkém programu...

Výběr článků

Načítám