Hlavní obsah

Sníh na Sahaře. Na poušti napadlo až 40 centimetrů

Sněhové závěje se před několika dny objevily i na tak nepravděpodobném místě, jako je saharská poušť. U města Ajn Sefra v Alžírsku napadlo místy až 40 centimetrů. V poslední době to však přestává být neobvyklé, tamní rudé pískové duny pokryl sníh i loni a předloni. Server Daily Mail připomíná, že letošní nadílka je třetí za posledních 37 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Sahaře napadl sníhVideo: Reuters

 
Článek

Sníh přinesla nedělní silná bouře. „Byli jsme opravdu překvapeni, když jsme zase viděli sníh. Zůstal celý den a začal tát až kolem páté hodiny odpoledne,“ citoval server fotografa Karima Bouchetatu.

V roce 2016 začal sníh v oblasti, které se říká „brána do pouště“, padat krátce po Vánocích a v dopravě způsobil chaos. Bílé nadílky se město dočkalo i rok poté, loni už děti stavěly sněhuláky a sjížděly zasněžené duny na saních.

Předtím v Ajn Sefře zaznamenali sníh naposledy 18. února 1979, to tam sněžilo zhruba půl hodiny.

Foto: Social Media, Reuters

Zasněžené duny u města Ain Sefra

„Studený vzduch putoval z jihu Evropy směrem nad severní Afriku v důsledku vysokého tlaku,“ informoval v úterý mluvčí meteorologické služby.

Ajn Sefra leží ve výšce tisíc metrů nad mořem, obklopuje je pohoří Atlas a v lednu se tam teploty pohybují od šesti do 12 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám