Hlavní obsah

Skočil diktátorovi na záda. Kim nechal zveřejnit výjimečnou fotografii

Severokorejská státní agentura KCNA tento týden zveřejnila fotografii, která se vymyká její běžné produkci. Na snímku je zachycen vůdce Kim Čong-un obklopen vojáky. To by nebylo vůbec neobvyklé, kdyby jeden z nich v návalu veselí po zkoušce nového raketového motoru neskákal vládci na záda.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Telegraph a BBC

Severokorejský voják na zádech vůdce Kim Čong-una

Článek

„Nikdo by si nedovolil skočit na záda jeho otci nebo dokonce jeho dědovi,“ řekl stanici BBC, která pozoruhodnou fotografii analyzovala, expert na Severní Koreu Michael Madden. Stejně jako další pozorovatelé nepochybuje, že situace byla pro propagandistické účely pečlivě připravená.

Radostné obejmutí diktátora

Madden však usuzuje, že Kim Čong-un — po svém otci Kim Čong-ilovi a jeho otci Kim Ir-senovi třetí z dynastie severokorejských diktátorů — si pěstuje jinou image a chce působit otevřeněji.

„Fotografie vyjadřuje jisté politické sebevědomí. Kdyby se necítil bezpečně, pak by (Kim) šíření těchto snímků nedovolil, pak by potřeboval vypadat odtažitě a chladně,“ poznamenal také Madden.

Kdo to byl?

A kdo vlastně byl ten nadšený odvážlivec na zádech mladého diktátora? To pozorovatelé konkrétně nevědí, protože to není nikdo z vysokých velitelů. Muž má na sobě uniformu středně postaveného důstojníka strategických raketových sil KLDR.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un oslavuje s vojáky test nového raketového motoru.

Foto: KCNA, Reuters

Vůdce Kim Čong-un s vojenskými veliteli

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Kim upevnil moc. Rivaly zlikvidoval

Zákulisí vraždy nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una stále halí tajemství, i když jedno je už delší dobu jasné: prakticky všichni možní...

Jaderný program KLDR vstoupil do další fáze

Severokorejský jaderný program postoupil do dalšího vývojového stupně. Podle agentury AFP to uvedla Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE). Její šéf...

Výběr článků

Načítám