Hlavní obsah

Signály vysílala pátrací loď, ztracený boeing prý doletěl ještě dál

Sydney

Australské úřady se chystají stanovit novou oblast, v níž se mohl na počátku března do Indického oceánu zřítit malajsijský boeing, který se z neznámých důvodů ztratil při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Podle britské satelitní společnosti Inmarsat mohlo letadlo doletět dál a spadnout jihozápadně od místa, kde se do nedávna pátralo. Pátrače přitom zmátl zachycený signál. Nepocházel ale z černých skříněk boeingu, nýbrž od jedné z pátracích lodí.

Foto: Handout, Reuters

Dosavadní pátrání v Indickém oceánu byla bezúspěšná. Pátrači se nechali svést signály, které nevysílal ztracený boeing, ale jedna z lodí.

Článek

„Na základě analýz vyznačíme novou zónu pátrání do konce června,“ uvedlo podle agentury AFP pátrací středisko v Perthu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost Inmarsat, která má k dispozici pravidelně se opakující signály z letadla a při určování místa doletu pracuje také s odhadem, kdy letadlu došlo palivo, přiznala, že se při stanovení dosavadní oblasti pátrání dala svést zachycenými zvukovými signály z moře.

Pátrači dva měsíce prozkoumávali 850 tisíc čtverečních kilometrů mořského dna, ale bez úspěchu. Signály ovšem nevydávaly černé skříňky hledaného boeingu, ale jedna z pátracích lodí, a hledání bylo bezvýsledné.

Doletěl dál

„Rozhodně to nebylo nereálné určení místa, ale bylo to více na severovýchod od místa, které považujeme za nejpravděpodobnější,“ vysvětlil pro televizi BBC zástupce Inmarsatu Chris Ashton. Letoun tedy podle satelitní společnosti doletěl ještě dál na jih.

Firma si je každopádně jistá směrem letu boeingu, dostupná data podle ní konzistentně ukazují na jednu trasu.

Australské úřady začnou v příštích týdnech s průzkumem hloubky v širší oblasti o výměře zhruba 60 tisíc kilometrů čtverečních. Průzkum zřejmě potrvá několik měsíců, než se rozhodne, jakou techniku na pátrání nasadit.

Boeing se ztratil 8. března. Na jeho palubě bylo 239 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám