Hlavní obsah

Severokorejský superraketomet ohrožuje Jižní Koreu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea v úterý opět testovala své nové mobilní odpalovací zařízení pro taktické balistické rakety, které severokorejská tisková agentura KCNA označila za „super velké vícenásobné odpalovací zařízení“. Podle raketového experta z Massachusettského technologického institutu Vipina Naranga to znamená, že má raketa zřejmě ráži 600 mm.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský předseda Kim Čong-un u zařízení pro odpalování raket

Článek

Dvě rakety byly odpáleny za přítomnosti vůdce Kim Čong-una z letecké základny Kečong na jihu Severní Koreje. Uletěly asi 330 km, než dopadly do Východního moře. Šlo už o druhý test nového odpalovacího zařízení. První se konal 24. srpna. [celá zpráva]

Podle sdělení KCNA úterní test splnil vytýčené cíle a umožnil úřadům rozhodnout „o dalším kroku, který podvede k dokončení zbraňového systému.“

Severní Korea testu věnovala velkou pozornost, a dokonce zveřejnila i záběry testu odpalu z dronu.

Zveřejněné záběry raketometu pro čtyři rakety ukazují, že prázdné jsou tři tubusy, což vyvolalo spekulace, že odpáleny byly tři rakety, ale jedna selhala. Při předchozím testu ale byly také odpáleny jen dvě rakety.

Nový systém je srovnáván s americkým MGM 140 ATACMS, který má podobnou ráži 610 mm a dostřel 300 km.

Experti Vann H. Van Diepen a Daniel R. Depetris ve specializovaném serveru 38North zaměřeném na Severní Koreu varovali, že jde o nebezpečná zařízení. Rakety jsou poháněné tuhými pohonnými hmotami, takže je není potřeba k palbě připravovat. Odpalovací zařízení je mobilní, takže může po odpálení rakety okamžitě odjet, což ztěžuje jeho likvidaci.

Navíc mají zřejmě rakety možnost nosit jak konvenční, tak jaderné hlavice, což komplikuje zásah proti nim. Není jasné, zda se neplýtvá drahými antiraketami na střely s konvenční hlavicí.

Foto: ČTK/AP

Odpálení severokorejské rakety 10. září

U dalších raket KN23, které Severokorejci také v létě testovali, navíc upravili trajektorii letu, aby se pohybovaly ve výšce mezi 40 a 50 km, protože antirakety Patriot mají dosah 40 km a rakety THAAD jsou účinné od výšky 50 km.

Rakety krátkého doletu, které Severokorejci v létě testovali a mezi nimiž byly i tři nové balistické rakety krátkého doletu KN23, zvyšují schopnosti severokorejských systémů zasáhnout cíle v Jižní Koreji, uvedla stanice CBS.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un u raketometu

Podle agentury Reuters je však poslední test vzkazem Washingtonu. Byl proveden jen pár hodin poté, co náměstkyně ministra zahraničí oznámila, že je KLDR ochotná na konci září jednat s USA o odzbrojení a má varovat Spojené státy, co by mohlo přijít, kdyby Washington nepřišel s realistickými návrhy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám