Hlavní obsah

Severokorejského velvyslance vyhostili z Malajsie kvůli vraždě vůdcova bratra

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Malajsie vyhostila severokorejského velvyslance Kanga Čola. Severní Korea se dostala do roztržky s Malajsií kvůli vraždě nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama na letišti v Kuala Lumpuru před dvěma týdny. Severokorejský režim odmítá, že by na Kimově smrti měl podíl.

Foto: Wong Maye-E, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a jeho zavražděný bratr Kim Čong-nam

Článek

Malajsijské úřady v sobotu oznámily, že velvyslanec Kang bude vyhoštěn kvůli tomu, jak se severokorejská diplomacie k události postavila. Velvyslanec má na opuštění země 48 hodin.

Laboratorní rozbory prokázaly, že Kim byl zavražděn zakázanou chemikálií VX. Jed mu do obličeje vetřela žena, která k němu v letištní hale přistoupila zezadu a nakrátko mu zakryla dlaněmi oči.

Malajsijci útočnici a její společnici zatkli. Obě tento týden stanuly u soudu a vyslechly si obvinění, za které jim hrozí trest smrti. [celá zpráva]

Prý to byl jen infarkt

Severokorejský režim odmítá, že by měl s úmrtím Kima co do činění. Jeden zástupce režimu se vyjádřil v tom smyslu, že šlo o běžný infarkt. KLDR už dříve žádala o okamžité vydání těla mrtvého a bránila se nařízené pitvě. Není známo, že by tělo někdo z příbuzných formálně identifikoval.

Malajsie v pátek propustila jednoho z původně podezřelých, 45letého Severokorejce Ri Čong-čola. Muž byl vyhoštěn. Po příjezdu na severokorejskou ambasádu v Pekingu v sobotu prohlásil, že v Malajsii obchodoval a nedělal nic nekalého. Malajsijské úřady obvinil ze spiknutí a z toho, že ho vydíraly, aby z něho dostaly přiznání. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám