Hlavní obsah

Severokorejci stříleli v Japonském moři navzdory rezoluci OSN

Soul
Aktualizováno

Severní Korea v Japonském moři cvičně odpálila šest střel krátkého doletu navzdory nové rezoluci Rady bezpečnosti OSN, která umožnila zpřísnění mezinárodních sankcí vůči KLDR a kterou odhlasoval i člen rady Japonsko. O střelbě informovala Jižní Korea.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s generály

Článek

Severokorejci odpalovali zřejmě rakety nebo dělostřelecké granáty. Dopadly 100 až 150 kilometrů od pobřeží. Krok je dalším porušením rezolucí Rady bezpečnosti a reakcí na nejnovější rezoluci přijatou ve středu v reakci na severokorejský jaderný test z ledna.

Ta umožnila zpřísnění sankcí vůči KLDR včetně zavedení bezprecedentních opatření, jako je povinnost pro všechny země zkontrolovat veškerý náklad směřující do Severní Koreje nebo z ní. [celá zpráva]

Rezoluce kromě jiného zakazuje nebo omezuje vývoz surovin včetně uhlí, oceli, železné rudy a zakazuje také dodávky leteckého paliva včetně raketového. Severní Korea podle americké velvyslankyně v OSN Samanthy Powerové získá každoročně prodejem uhlí do zahraničí okolo miliardy dolarů (25 miliard korun) a dalších 200 miliónů dolarů (5 miliard korun) utrží prodejem železné rudy.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Rezoluce byla schválena jednomyslně, tedy i hlasem Číny, která je nejvýznamnějším spojencem severokorejského režimu. „Jsou to jedna z nejtvrdších opatření, jaká kdy byla vůči nějaké zemi na světě odsouhlasena,“ uvedl britský velvyslanec v OSN Matthew Rycroft.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám