Hlavní obsah

Severní Korea zničila chladicí věž sporného reaktoru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG
Aktualizováno

Severní Korea zničila chladicí věž svého jaderného reaktoru v Jongbjonu. V pátek to oznámila stanice MBC. Symbolické gesto následuje den po předání dokumentů o jaderném programu KLDR Spojeným státům prostřednictvím Číny. Spojené státy naznačily ochotu škrtnout KLDR ze seznamu teroristických států.

Foto: Nová Čína, Reuters

Likvidace chladící věže v Jongbjonu

Článek

Akce, která zařízení zničila krátce po čtvrté hodině odpolední místního času, má okázale symbolizovat skutečnost, že severokorejský komunistický režim ukončil nukleární aktivity a nic nebrání tomu, aby KLDR Washington vyškrtl ze seznamu zemí tzv. osy zla.

:.Prach a dým nad zlikvidovanou chladící věží v Jongbjonu foto: Reuters/Nová Čína

USA už daly najevo, že jsou na oplátku ochotny zrušit také některé sankce, které proti komunistické diktatuře uplatňují.

:.Komplex v v Jongbjonu před likvidací chladící věže foto: Reuters/Nová Čína

Chladicí věž je jedním z hlavních zařízení reaktoru. Její opětovné vystavění by podle expertů trvalo nejméně rok. Likvidaci věže sledovali ze speciálního stanoviště zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii a amerického ministerstva zahraničí.

:.Jihokorejec sleduje přenos ze zničení chladící věže v Jongbjonu. foto: Reuters/Jo Yong-Hak

O zastavení severokorejského atomového programu usilují zejména USA přes 10 let. Pchjongjang během nich opakovaně dohody porušoval a předloni poprvé otestoval jadernou zbraň. Nakonec se ale loni v únoru KLDR podvolila tlaku USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje a slíbila program ukončit a zveřejnit o něm podrobnosti. Provoz v Jongbjonu byl zastaven loni v létě.

Ve čtvrtek předali severokorejští představitelé Číně 60stránkový seznam svých zařízení s detaily o výrobě plutonia z posledních víc než dvaceti roků. Dokumenty prozkoumají Američané, kteří už mají k dispozici asi 19 000 stran o severokorejské produkci plutonia od 80. let. KLDR v nich přiznává výrobu asi 40 kilogramů obohaceného plutonia, což je dost na výrobu sedmi bomb.

Američané kroky opatrně přivítali

Spojené státy slíbily Koreji výměnou za odstoupení od programu hospodářskou pomoc, která mimo jiné zahrnuje dodávky téměř miliónu tun paliva. Podle Washingtonu bude také KLDR vyškrtnuta ze seznamu zemí podporujících terorismu.

Jaderný program KLDR

2002 - Severní Korea upustila od předchozí dohody poté, co ji USA obviňují z tajného obohacování uranu, který prováděla od roku 1994.

2003 -  Zahájeny šestistranné rozhovory o jaderném programu KLDR za účasti Severní Koreje, Jižní Koreje, Číny, Japonska, Ruska a USA. Během rozhovorů KLDR Američanům oznámila, že má už šest jaderných pum. 

Říjen 2006 - KLDR poprvé otestovala jadernou zbraň. USA pochybovaly o úspěšnosti testu.

Únor 2007 - Pchjongjang slíbil ukončit atomové aktivity výměnou za hospodářskou pomoc.

Červenec 2007 - Režim uzavírá reaktor v Jongbjonu a dovoluje k němu přístup expertům z Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Červen 2008 - KLDR předává přes Čínu Američanům podrobnosti o programu. Poté zničila chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu.

Leden 2009 - KLDR oznámila, že si zachová své jaderné zbraně tak dlouho, dokud Spojené státy budou vlastním jaderným arzenálem podporovat Jižní Koreu.

Duben 2009 - Severní Korea vypustila raketu dlouhého doletu, která měla vynést satelit. Následují sankce ze strany OSN. 

Květen 2009 - Druhý jaderný test KLDR. Nálož byla silnější než první. 

USA nejnovější kroky Severokorejců přivítaly, ale s opatrností. Pchjongjang v minulosti dohody opakovaně porušil a Spojené státy ho už v minulosti obvinily i z výroby uranu. To KLDR popírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám