Hlavní obsah

Severní Korea vyzkoušela první jadernou bombu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea oznámila, že v pondělí uskutečnila svou první jadernou zkoušku. Její zprávu později potvrdily i další země východoasijského regionu. Podle severokorejské oficiální agentury KCNA byl podzemní test úspěšný a nehrozí kvůli němu nebezpečí úniku radioaktivity. Američtí zpravodajci stále informaci ověřují, nicméně již nyní jsou přesvědčeni o tom, že je pravdivá. Rusko uvedlo, že je "stoprocentně jisté", že test proběhl. Svět testy odsoudil a žádá sankce proti KLDR.

Článek

"Jaderná zkouška byla provedena se stoprocentní úspěšností našich znalostí a technologií," oznámila KCNA. Pchjongjang, který zamýšlený test oznámil minulý týden s odvoláním na "extrémní hrozby Spojených států rozpoutáním jaderné války", ignoroval výstrahy od mezinárodního společenství.

Zkoušku už potvrdila ruská armáda. Ruské vojenské monitorovací systémy "odhalily test nukleární zbraně v Severní Koreji... Je stoprocentně jisté, že to byl podzemní jaderný výbuch," řekl vysoký velitel ruské armády Vladimir Věrchovcev. KLDR navíc informovala Rusko i Čínu krátce před zkouškou. [celá zpráva]

Jaderné centrum v Kildžu

KLDR provedla jadernou zloušku v lokalitě Kildžu, která je vzdálená asi 20 kilometrů od moře.

Nálož byla zřejmě odpálena ve vodorovném tunelu pod kopcem o výšce 360 metrů nad mořem na severovýchodě země a síla exploze odpovídala výbuchu 550 tun trinitrotoluenu. Atomová bomba svržená 6. srpna 1945 Američany na japonskou Hirošimu měla ničivou sílu odpovídající asi 15 000 tun TNT

Americká rozvědka v Kildžu již v srpnu zaznamenala podezřelé pohyby vozidel, které vyvolaly dojem, že tam je možná jaderná střelnice. O tom, že KLDR provede test co nejdříve, se spekulovalo už koncem minulého týdne. [celá zpráva]

O Kildžu se již po desetiletí mluví jako o místě, kde má KLDR středisko pro vývoj a testování jaderných zbraní. To jí údajně v roce 1958 pomohl zbudovat Sovětský svaz. V posledních několika desetiletí nebylo o aktivitách jaderného střediska nic známo.

USA žádá RB OSN o akci

Americké zpravodajské služby nyní horečně pracují na ověření zprávy. Washington však již uvedl, že je pravděpodobné, že jaderná zkouška proběhla. Proto Spojené státy požádaly Radu bezpečnosti OSN, aby urychleně projednala a zakročila proti "provokatérství KLDR, které nemůže být tolerováno".

Jižní Korea, jejíž bezpečnostní rada státu se ráno v Soulu sešla na mimořádném zasedání, pozastavila dodávka humanitární pomoci svému severnímu sousedovi. Jihokorejská armáda je v nejvyšším stavu pohotovosti.

Kliknutím zvětšíte mapu oblasti. Zdroj: Novinky.cz s použitím Google Maps

V reakci na chování KLDR Japonsko uvedlo, že pokud se provedení jaderného testu potvrdí, představuje "vážnou hrozbu", zatímco Čína zkoušku odsoudila coby "nestoudnost". [celá zpráva]

Geologové potvrdili seizmický otřes

Jihokorejské ministerstvo zahraničí posléze upřesnilo, že k testu došlo v 10:36 hodin místního času (03:36 SELČ), kdy jihokorejské zpravodajské služby zaznamenaly seizmický otřes. Americký geologický ústav potvrdil, že na severovýchodě KLDR odhalil seizmickou aktivitu, která se časově shodovala s dobou uskutečnění nukleárního testu.

"Nedokážeme poznat, zda šlo o slabé zemětřesení, nebo o něco jiného, třeba o explozi," uvedl představitel ústavu Bruce Presgrave. Seizmickou aktivitu na Korejském poloostrově ohlásila i Austrálie.

Rada bezpečnosti OSN v pátek v jednomyslně přijatém, leč nezávazném prohlášení KLDR varovala před provedením jaderné zkoušky, ale neupřesnila případné sankce, ani nepohrozila silovým zásahem.

Svět test odsoudil

Sousedé KLDR i představitelé dalších států světa v prvních reakcích odsoudili jaderný test, jehož úspěšné uskutečnění Severní Korea oznámila, a pohrozili komunistickému státu tvrdou reakcí.

Bílý dům označil pravděpodobnou jadernou zkoušku v KLDR za provokaci.

"Jižní Korea nemůže tolerovat" jadernou Severní Koreu, uvedl mluvčí jihokorejské vlády Jun Te-jong. KLDR podle něj musí přijmout veškerou odpovědnost za dopady tohoto testu. "Musí okamžitě ukončit svůj nukleární program a vrátit se ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní," podotkl Jun.

Čin KLDR odsoudilo také Rusko, Čína nebo Austrálie.

KLDR připravena k "totální válce"

Severní Korea již letos v červenci provedla zkoušku několika raket, včetně obávané mezikontinentální střely Tepodong-2. Tepodong-2, která by údajně mohla zasáhnout i Aljašku, se zřítila 42 vteřin po startu poté, co explodovala. 

Brzy poté se nechala slyšet, že neučiní "nejmenší ústupek" Spojeným státům a je připravena k "totální válce". Prohlásil to severokorejský vůdce Kim Čong-il, který reagoval na rozhořčení, jež Pchjongjang způsobil raketovými zkouškami.

JADERNÝ PROGRAM KLDR

  • Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
  • Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
  • Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
  • V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
  • V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
  • Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
  • Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.

Reklama

Související články

Severní Korea chce provést jadernou zkoušku

Severní Korea provede jadernou zkoušku, jejímž cílem bude posílit obranyschopnost vůči "nepřátelství" Spojených států. V úterý to oznámilo severokorejské...

Výběr článků

Načítám