Hlavní obsah

Severní Korea odpálila při cvičení tři rakety krátkého doletu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea odpálila v pondělí při dělostřeleckém cvičení tři střely krátkého doletu. Podle agentury Jonhap o tom informoval štáb jihokorejské armády. Šlo o druhý raketový test během jednoho týdne.

Foto: KCNA, Reuters

Start nové severokorejské rakety

Článek

Trojice střel z raketometu velké ráže byla podle jihokorejské armády odpálena v 7:36 místního času (v neděli ve 23:36 SEČ) ze severokorejské základny Sondok. Letěla asi 200 kilometrů východním směrem k Japonskému moři a dosáhla maximální výšky 50 kilometrů.

„Zda se, že dnešní odpal byl součástí dělostřeleckého cvičení v rámci zimních manévrů, do které se zapojilo více typů raketometů. Navazovalo na předchozí fáze manévrů z 28. února a 2. března,“ uvedl jihokorejský štáb, který předpokládá, že manévry potrvají do konce měsíce.

Tři balistické rakety krátkého doletu byly odpáleny týden poté, co pchjongjangský režim vypustil z okolí přístavního města Wonsan dvě střely krátkého doletu. Po 240 kilometrech letu dopadly obě do moře. Test z minulého pondělí ukončil tříměsíční pauzu, během níž nebyla odpálena žádná raketa.

Severní Korea odpálila dvě rakety

Svět

Podle člena jihokorejského štábu byly zmíněné tři dnes vypálené střely stejného typu, jako dvě odpálené před týdnem. Dodal, že bylo odpáleno ještě několik dalších taktických raket menší ráže s kratším doletem.

Pod dozorem Kima

Agentura KCNA minulý týden informovala, že severokorejský vůdce Kim Čong-un dohlížel na cvičení dalekonosného dělostřelectva. Podle ní dělostřelci vůdci ”hrdě předváděli své dovednosti přesné střelby, kterou při nácviku zlepšovali„. Soul předpokládá, že i u pondělního testu byl přítomen Kim.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN Severní Koreji zapovídá provádění zkoušek balistických raket, které mohou nést jaderné hlavice.

Kim napsal Soulu dopis s přáním dobrého zdraví

Severokorejský vůdce v závěru loňského roku prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu.

Poslední test proběhl jen pět dnů poté, co Kim napsal dopis jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi a popřál jemu i jihokorejskému lide dobré zdraví během epidemie koronaviru.

Dopis byl velkým překvapením, protože jen o den dříve Kimova mladší sestra vydala prohlášení, v němž kritizovala Munovu prezidentskou kancelář za ”gangsterské chování“ , když si stěžovala na kritiku testu raket z minulého pondělí.

Promluvila sestra severokorejského diktátora a byla ostrá jako břitva

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám