Hlavní obsah

Promluvila sestra severokorejského diktátora a byla ostrá jako břitva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una, prolomila mlčení a vydala své první prohlášení. Je ostré jako břitva a plné urážek směrem k Jižní Koreji, píše server arabnews.com. Pozorovatelé upozorňují, že prohlášení Kim Jo-čong naznačuje „zvýšení jejího postavení a vlivu, kdy pomáhá svému bratrovi v jeho veřejné činnosti“, uvedl analytik Cheong Seong-Chang.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, v pozadí Kim Čong-un s jihokorejským prezidentem

Článek

„Pokud vím, tak Jih také rád pořádá společná vojenská cvičení. A není znepokojen takovými nechutnými činy, jako je nákup ultramoderního vojenského hardwaru,“ cituje server Japan Times sestru severokorejského vůdce. Ta kritizovala společné vojenské cvičení Jižní Koreje se Spojenými státy. Podle jejích slov je pokrytecké, že Jižní Korea takové cvičení pořádá, ale Severní Koreu od něj odrazuje.

V KLDR popravili funkcionáře. Šel do lázní, i když byl v karanténě

Svět

„Takové gangsterské tvrzení nelze nikdy očekávat od těch, kdo mají normální způsob myšlení,“ řekla. Úřad jihokorejského prezidenta nazvala „popáleným dítětem, které se bojí ohně“. Na adresu jihokorejského prezidenta Mun Če-ina, s nímž se několikrát setkala, se ovšem zdržela invektiv. Řekla pouze: „Reakce Jihu je politováníhodná a zklamala. Ale je trochu štěstí, že to nebylo přímé prohlášení prezidenta.“

Foto: Bae Jae-man, ČTK/AP

Kim Jo-čong s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem

Kim Jo-čong má na starosti propagační záležitosti Severní Koreje. Často se účastnila významných veřejných akcí svého bratra včetně vrcholných schůzek s prezidentem Donaldem Trumpem a dalšími politiky. Její prohlášení je první svého druhu a naznačuje zvýšení jejího vlivu a politického postavení. Analytici ji považují v severokorejském mocenském systému za číslo 2.

Severní Korea odpálila dvě rakety

Svět

Severní Korea odpálila v pondělí dvě střely krátkého doletu. Obě dopadly do moře, uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Akce se uskutečnila dva dny poté, co média informovala o vojenském cvičení, na které osobně dohlížel i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Severokorejský vůdce v závěru loňského roku prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Postěžoval si na "gangsterské sankce a nátlak" a varoval, že pokud USA nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, KLDR bude pokračovat ve vývoji moderních zbraňových systémů. Přislíbil také, že brzy předvede "novou strategickou zbraň".

Reklama

Výběr článků

Načítám