Hlavní obsah

Severní Korea má nového premiéra a předsedu parlamentu

Severní Korea provedla změny ve vysokých státních funkcích. Novým předsedou parlamentu KLDR a zároveň formální hlavou státu se stal Čche Rjong-he, který patří k nejbližším spolupracovníkům severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Foto: Profimedia.cz

Nový předseda parlamentu KLDR a zároveň formální hlava státu Čche Rjong-he (vlevo) na snímku s diktátorem Kim Čong-unem.

Článek

Tiskové agentury připomínají, že Čche Rjong-he figuruje na seznamu severokorejských činitelů, na které se vztahují americké sankce kvůli obvinění z porušování lidských práv. Ve funkci nahradil jednadevadesátiletého politika Kim Jong-nama.

Skutečná moc v KLDR se soustřeďuje v rukou mladého vůdce Kim Čong-una, jemuž byl udělen nový titul „nejvyššího představitele celého korejského lidu“. Změny v nejvyšším vedení KLDR byly přijaty na čtvrtečním zasedání severokorejského parlamentu.

Do premiérské funkce byl jmenován poměrně neznámý politik Kim Če-rjong, který vystřídal dosavadního předsedu vlády Pak Pong-čua, jenž tento post zastával od roku 2013. Kim Če-rjong doposud působil jako vysoký představitel vládnoucí Korejské strany práce.

Funkce prezidenta republiky byla v Severní Koreji zrušena v roce 1998 a zemi tak vede předseda Komise pro státní záležitosti, kterým je Kim Čong-un. Při oficiálních a společenských příležitostech reprezentuje stát předseda stálého výboru Nejvyššího lidového shromáždění (parlamentu).

Generační výměna na vysokých postech

Odcházející předseda parlamentu Kim Jong-nam byl jedním z nejdéle sloužících severokorejských činitelů, podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení svou funkci zastával od roku 1998. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se loni vydal na cestu diplomacie a Kim Jong-nam se během roku 2018 zúčastnil řady významných mezinárodních událostí, jako byly historické summity s vůdci Jižní Koreje, Číny a Spojených států či zimní olympiáda v Jižní Koreji.

Odchod Kim Jong-nama signalizuje generační výměnu na vysokých postech; ve funkci ho střídá Čche Rjong-he narozený v roce 1950. Čche je jedním ze tří severokorejských představitelů, na které Washington koncem roku 2018 uvalil sankce kvůli jejich vedoucí roli v institucích „uplatňujících jménem režimu krutou cenzuru a porušování lidských práv".

Odstupující premiér Pak Pong-ču byl podle agentury AFP jedním z hlavních strůjců ekonomických reforem, které vůdce Kim Čong-un zařadil mezi hlavní cíle své vlády. Podle analytiků amerického zpravodajského serveru Pak „řídil proces radikálních hospodářských reforem, které Severní Koreji pomohly přežít sankce uvalené na ni RB OSN za její raketové a jaderné zbrojní testy".

Součástí ekonomických reforem je podle NK News uvolňování kontroly nad státními podniky, které mají možnost svobodněji fungovat na trhu, a podpora soukromých investic.

Reklama

Výběr článků

Načítám