Hlavní obsah

Severní Korea hrozí útoky na jihokorejské redakce kvůli kritice dětského festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severokorejská armáda v pondělí pohrozila, že vyhodí do povětří kanceláře několika jihokorejských deníků a televizí sídlících v Soulu. Vadí jí kritické komentáře k masovému dětskému festivalu v Pchjongjangu, které se objevily v jihokorejských médiích.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejské děti nesou květiny k sochám Kim Ir-sena a Kim Čong-ila.

Článek

Generální štáb severokorejské armády varoval, že na souřadnice sídel sedmi "firem" v centru Soulu byly zaměřeny rakety a další zbraně. Jde o nejznámější jihokorejské noviny Čoson ilbo, Čungang ilbo, televizní kanál A patřící deníku Tong-A ilbo a televize KBS, CBS, MBC a SBS. Armáda přitom přesně udala zeměpisnou šířku a délku jejich redakcí.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení, které má na starosti vztahy se severním sousedem, uvedlo, že zastrašování ze strany Pchjongjangu je "závažnou provokací a ohrožením svobody a demokracie". "Bereme to velmi vážně a apelujeme na Sever, aby okamžitě ukončil takovéto výhrůžky našim médiím," řekl mluvčí ministerstva Kim Hjong-sok.

Pchjongjang kritizuje jihokorejského prezidenta

Podnět k "zlomyslnému pošpiňování" dal podle severokorejské armády konzervativní jihokorejský prezident I Mjong-bak. Pchjongjang ho proto vyzval, aby se omluvil a předešel tím útoku ze strany KLDR.

"Pokud jedno po druhém vyletí do vzduchu tato doupata nehorázných zločinů, pak za to ponese bezvýhradnou odpovědnost vláda I Mjong-baka," uvádí se v komuniké. Výhrůžky přiměly jihokorejské úřady, aby před redakce některých médií rozmístily ostrahu z řad bezpečnostních složek.

Děti oslavují nového vůdce

V Pchjongjangu byly v neděli zahájeny šestidenní oslavy 66. výročí Svazu korejských dětí, jejichž úvodu se zúčastnilo na 20 000 severokorejských školáků, kteří slibovali věrnost novému severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejské děti u soch Kim Ir-sena a Kim Čong-ila

Jihokorejská média událost popsala jako propagandistickou frašku zrežírovanou Kim Čong-unovou vládou. List Tong-A ilbo ji označil za "politickou show" ve stylu Adolfa Hitlera a televizní kanál A konstatoval, že Kim Čong-un se snaží zajistit si loajalitu dětí, které za pár let vstoupí do armády na základě povinné vojenské služby.

Severokorejská tisková agentura KCNA naopak jásala: "Mladí delegáti neskrývali svou nekonečnou radost... při neskonalé touze zapamatovat si shovívavou tvář ctěného soudruha Kim Čong-una a nést ji stále hluboko ve svých srdcích."

"Drahý Kim Čong-une, děkujeme ti mnohokrát, že jsi nás takto poctil," citovala KCNA vyjádření jednoho třináctiletého školáka, který se společně s dalšími vybranými dětmi účastní v Pchjongjangu akcí, jako jsou prohlídka památek metropole, návštěva zoo a restaurací či různá politická a kulturní vystoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám