Hlavní obsah

Sedm radikálů se v Bangladéši podílelo na vraždě 22 lidí. Dostali trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Sedm radikálů zakázané islamistické skupiny bylo ve středu v Bangladéši odsouzeno k trestu smrti za jejich podíl při útoku na kavárnu v hlavním městě Dháce. Před třemi lety při něm zemřelo 22 lidí, převážně cizinců, uvedla BBC.

Foto: Stringer, Reuters

Bangladéšská policie odvádí jednoho z obviněných k soudu.

Článek

„Obvinění byla bezpochyby prokázána. Nejvyšší možný trest za nesmírně odporný čin,“ řekl k trestům smrti prokurátor Golam Sarwar Chán. Sedm lidí bylo shledáno vinnými z plánování útoku, výroby bomb a vraždy. Jeden člověk byl viny zproštěn.

Oběti z Itálie i USA

Dháckou kavárnu Holey Artisan Bakery přepadlo 1. července 2016 pět ozbrojenců. Dvacet rukojmích bylo zabito, mezi nimi devět Italů, sedm Japonců, Američanka a Indka. Útočníci je podřezali nebo zastřelili.

V Bangladéši odsoudili 16 lidí k smrti za upálení studentky

Svět

Při osvobozovací akci přišli o život také dva příslušníci bangladéšských bezpečnostních sil a všech pět útočníků. Třináct rukojmích se podařilo zachránit.

Členové zakázané skupiny

Za útokem stála zakázaná islamistická skupina Džumatul Mudžáhidín (Shromáždění svatých bojovníků), která chce v převážně muslimském Bangladéši zavést přísné islámské právo šaría.

Německo hledá 120 ztracených hrdlořezů z Islámského státu

Evropa

Odsouzení podle svědků na verdikt reagovali vzdorně a provolávali v soudní síni Alláhu akbar (Bůh je veliký). Podle obhájce se vůči rozsudku odvolají. Soudce Mudžíbur Rahmán uvedl, že se odsouzení snažili podkopat veřejnou bezpečnost a způsobit anarchii.

Vyšetřovatelé uvedli, že do útoku bylo zapojeno 21 lidí. Osm lidí stanulo ve středu před soudem. Pět ozbrojenců zemřelo při útoku v kavárně. Zbylých osm podezřelých bylo zabito při raziích bezpečnostních sil provedených po útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám