Hlavní obsah

V Bangladéši odsoudili 16 lidí k smrti za upálení studentky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dháka

Šestnáct lidí bylo v Bangladéši odsouzeno k smrti za upálení 19leté studentky Nustrat Džahan Rafíové, uvedla ve čtvrtek stanice BBC. Je mezi nimi i její třídní učitel a dvě spolužačky. Verdikt není pravomocný, odsouzení se proti němu chtějí odvolat.

Foto: Profimedia.cz

Upálení studentky vyvolalo v Bangladéši rozsáhlé protesty.

Článek

Dívka byla upálena v dubnu v malém městě Feni, asi 160 km od Dháky. Její smrt vyvolala velké pobouření.

Dívka se stala terčem sexuálního obtěžování ze strany svého učitele, jenž byl současně ředitelem islámské školy. Podle obžaloby ji opakovaně osahával. Obrátila se kvůli tomu na policii. O jedenáct dní později, 6. dubna, byla vylákána na střechu školy, kde ji obklopilo asi pět lidí v burkách a naléhali na ni, aby obvinění stáhla. Když to odmítla, zapálili ji. Doufali, že to bude vypadat jako sebevražda, jenomže těžce popálené dívce se podařilo utéci.

Protože dívka věděla, že utrpěla těžké popáleniny, nechala bratra, aby natočil na telefon její prohlášení: „Učitel mě osahával. Budu bojovat s tímto zločinem do posledního dechu.“ Uvedla i jména některých útočníků. O čtyři dny později zemřela, měla popáleniny na 80 procentech těla.

Studentku v Bangladéši zaživa upálili, nahlásila sexuální obtěžování

Svět

Protože její smrt vyvolala po celé zemi rozsáhlé protesty, soud proběhl nezvykle rychle, obvykle by trval proces několik let. Žalobce Hafiz Ahmad řekl novinářům, že případ ukázal, „že v Bangladéši nikdo neunikne, když se dopustí vraždy“.

Vyšetřování ukázalo, že se čin pokusili utajit její spolužáci i učitelé a ředitel Sirádž Ud Dúla, který podle policie nařídil zabití studentky z vězení, kde se ocitl právě kvůli tomu, že ji osahával. Další dva obvinění jsou vedoucími místních buněk strany Awami.

Několik policistů šířilo lživé informace, že Nusrat spáchala sebevraždu.

Její rodina, která podporovala rozhodnutí osahávání nahlásit, dostala policejní ochranu. Verdikt uvítala a doufá, že rozsudek bude brzy vykonán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám