Hlavní obsah

Šarlatovému písmenu zatím nikdo nedokázal čelit. Použijí teď USA tuto ekonomickou superzbraň?

Právo, mcm

Spojené státy mají mocný ekonomický nástroj, jak pomalu, ale jistě uzavřít ruským bankám, firmám a státním organizacím přístup k finančním trhům a tím je přivést ke krachu.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Šarlatovému písmenu“ nedokázal podle deníku The Daily Telegraph zatím čelit nikdo. Pojem vychází z knihy Nathaniela Hawthorna The Scarlett Letter, kde šarlatové písmeno S na oděvu znamenalo stigma smilnice. V dané souvislosti pak označuje obvinění amerického ministerstva financí, že ta či ona banka nebo instituce jsou zapojeny do praní špinavých peněz nebo do podpory terorismu.

„Pokud americká státní pokladna řekne, že tři ruské banky budí ,primární znepokojení z praní špinavých peněz‘, myslíte, že s nimi budou (švýcarská) UBS nebo (britská) Standard Chartered chtít něco mít?“ ptá se bývalý pracovník Ministerstva financí USA a Bílého domu Juan Zarate, jenž se podílel na vývoji této „ekonomické neutronové zbraně“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

USA mají podle něj tak silný vliv na světový finanční systém, že jejich „šarlatové písmeno“ přiměje všechny významné banky, aby daly od obviněného ruce pryč. A bez přístupu ke světovému finančnímu trhu dnes nikdo dlouho neobstojí. Zejména ne ruské instituce, jejichž dluhy činí 714 miliard dolarů, což je skoro dvojnásobek ruských rezerv zahraničních měn (470 miliard dolarů), z nichž navíc ukrajinská krize už nyní odčerpala 35 miliard.

Plíživé finanční povstání

Podle Zarateho „je to nový druh války, něco jako plíživé finanční povstání, které slouží k přiškrcení finančních zdrojů síly našich nepřátel a je bezprecedentní v dosahu a účinnosti“.

Na vývoji ekonomické zbraně pracovala 12 let elitní buňka na ministerstvu financí USA. Navrhla prý cesty, jak „srazit na kolena téměř každou zemi, aniž padne jediný výstřel“.

Kreml je o všem dobře informován

„Nová geoekonomická hra může být efektivnější a jemnější než při minulém geopolitickém soupeření. Není však o nic méně nelítostná a destruktivní,“ podotýká Zarate ve své knize „Války státní pokladny: spuštění nové éry finančního válečnictví“.

Rusko je o amerických množnostech informováno ještě z doby, kdy úzce spolupracovalo s USA proti džihádistům. Kontakty s americkým ministerstvem financí měl tehdy na starost Viktor Zubkov, pozdější premiér. Nová strategie se opírá o hegemonní postavení USA ve světovém bankovním systému, v němž se Američané mohou opřít o podporu řady spojenců a o váhavé podvolení neutrálů – včetně Číny.

Zarate ale připouští, že Washington k této zbrani dosud nesáhl. Jedním z důvodů mohou být širší důsledky sankcí, které by proti USA mohly postavit jejich spojence.

Katastrofa pro Evropu

Zmrazení ruských vkladů by bylo katastrofou pro bankovní systém Evropy. Britský deník ale spekuluje, že roli mohou hrát i obavy z asymetrické odpovědi Rusů. Jejím cílem může být cokoli, třeba přerušení dodávek pitné vody, jako před třemi lety v Illinois, nebo vykolejení vlaků s chemikáliemi. A samozřejmě také finanční trhy a státní instituce. Rusko je totiž považováno za jednoho z nejsilnějších hráčů na poli kybernetické války, jejíž podstatou jsou neviditelné údery proti počítačovým systémům.

Kdo ví, nakolik se změnila situace proti roku 2010, kdy někdejší šéf amerických tajných služeb Mike McConnell strašil: „Kdyby vypukla kyberválka teď, USA ji prohrají. Jsme nejzávislejší a nejzranitelnější.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám