Hlavní obsah

Šance zastavit šíření koronaviru mimo Čínu se zmenšuje, varuje WHO

– Ženeva

Předseda Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pátek varoval, že se zmenšuje šance zabránit šíření epidemie koronaviru 2019-nCoV mimo Čínu. Uvedl to poté, co Írán oznámil třetí a čtvrtou oběť a rozšíření viru do velkých měst. Jižní Korea už má dvě oběti a počet nakažených se za dva dny zčtyřnásobil.

Foto: Aly Song, Reuters

Baletní škola v Šanghaji

Článek

Ghebreyesus varoval v pátečním vystoupení, že „šance na zadržení šíření viru tu stále je, ale zužuje se“. Důvodem je podle šíření viru mimo pevninskou Čínu: „I když celkový počet případů Covid-19 mimo Čínu zůstává relativně nízký, dávám najevo obavy ohledně případů bez jasného epidemiologického spojení s Čínou.“  Alarmující je rychlé šíření mezi mimo Čínu mezi lidmi, kteří v Číně ani nebyli a ani nepotkali nikoho, kdo v Číně byl.

Hrozba z Íránu

Podle něj “velké obavy“ vzbuzují zejména dva další mrtví v Íránu. Dodal, že íránští zdravotníci uvedli, že virus už může být ve všech íránských městech. Epicentrum je svatém městě Kom, kam míří hodně šíitských poutníků. Dva lidé tam zemřeli ve čtvrtek a další dva v pátek. V zemi už bylo potvrzeno 18 případů nákazy.

Z Komu se ale virus může snadno šířit dál, protože je oblíbeným poutním místem.

Libanon oznámil první případ nákazy. Koronavirus byl zjištěn u ženy, jež se vrátila do Bejrútu právě z Komu. A kanadští představitelé sdělili, že jednou z devíti nakažených je žena, které se právě vrátila z Íránu.

WHO upozornila, že riziko přestavuje právě nákaza v zemích, které mají limitované kapacity infekci detekovat.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Předseda Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus

Nemoc rozšířila sekta

V Jižní Koreji za dva dny stoupl počet nakažených čtyřikrát na 204. Šíří se především mezi příznivci jedné z křesťanských sekt. Na mších ji roznesla jedna z nakažených, o které se ale vědělo, že nemohla stát na počátku epidemie, která postihla hlavně město Tegu. Už se podařilo najít původní ohnisko šíření – to není v Tegu, ale v menším městě Čchongdo, odkud byla první jihokorejská oběť. Tam se na přelomu ledna a února sešlo mnoho členů této sekty na pohřbu bratra jejího zakladatele.

V zemi byly také uzavřeny všechny vojenské základny, když se nákaza objevila u tří vojáků.

Epidemii koronaviru v Jižní Koreji podlehl druhý nakažený, další dva zemřeli v Íránu

Svět

Během pátku stoupl počet nakažených v italské Lombardii na 14 a dva případy oznámila sousední oblasti Veneto, uvedla ČTK. Mezi nakaženými je podle italských oficiálních zdrojů i pět zdravotníků. Ještě ráno se uváděly jen tři nové případy nákazy.

Léky se teprve testují

Na nemoc přitom zatím stále není lék, i když u některých případu se prokázala účinnost některých antivirotik. Ghebreyesus podle ve čtvrtek listu The Guardian uvedl, že až za dva nebo tři týdny budou vědět, které léky u nemocných zabírají.

Zatím se testují dva přípravky. Jedním je kaletra používaná u nakažených HIV, která je kombinací antivirotik lopinaviru a ritonaviru. Tato kombinace zabrala při léčení nakažené 71leté Číňanky v Thajsku a nyní se experimentálně nasadila u dvou set nemocných v Číně.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Druhým testovaným lékem je remdesivir vyvinutý původně proti ebole, u které ale neprokázal dostatečnou účinnost. Nyní se srovnává jeho účinek u nakažených, přičemž lidem ve druhé kontrolní skupině se podává placebo. Tento lék zabral u nakaženého v USA, který se jím léčil týden.

Čína chce použít experimentální lék. V USA proti koronaviru pomohl

Svět

Upustilo se už od testování účinnosti antimalarik, ale zkoumá se nově lék proti žloutence typu C ribavirin, jenž může zabránit tomu, aby se RNA viru replikovala v napadené buňce. Lopinavir zase zpomaluje tvorbu enzymů, které umožňují viru napadat buňky.

Experti také varují, že ani nalezení léčby nemusí znamenat konec epidemie. Léky nemusí zabírat na všechny případy, uvedl web Advisory.

Výběr článků

Načítám