Hlavní obsah

S Čínou je potřeba pozitivně mluvit, řekl Klaus po setkání s čínským premiérem

Novinky, Miroslav Benč (Vientiane)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vientiane

Prezident Václav Klaus je na summitu Evropská unie - Asie (ASEM) v hlavním městě Laosu Vientiane. Krátce po jeho zahájení se v pondělí sešel na bilaterálním jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem. Česko-čínské vztahy přitom nejsou, diplomaticky řečeno, zrovna optimální. Nejlidnatější zemi světa vadí především podpora tibetského vůdce dalajlámy ze strany mnohých českých politiků.

Prezident Václav Klaus s čínským premiérem Wen Ťia-paem

Článek

„Čínská ekonomika je největším trhem respektovaným ve světě. Myslím si, že není možné, abychom si hráli na extremisty, tak jak si na to hráli naši někteří politici v posledních dnech. Je to respektovaná země, která i zde udává tón. I v projevu na summitu se čínský ministerský předseda choval jako jedna z dominantních osobností, chce nastolovat témata summitu. Já myslím, že je potřeba s Čínou pozitivně mluvit,“ řekl po setkání s Ťia-paem Klaus.

O „restart“ vztahů s Čínou se před několika týdny pokoušel premiér Petr Nečas (ODS), který před českými průmyslníky na veletrhu v Brně upozornil, že například podpora dalajlámy českému exportu škodí a je potřeba tomu zabránit. Za to si Nečas vysloužil kritiku od svého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

V pondělí se ASEM v Laosu zabýval především ekonomickými otázkami, v úterý pokračuje diskusí o ekologických otázkách a nešíření jaderných zbraní. Devátého summitu ASEM se účastní představitelé 50 evropských a asijských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám