Hlavní obsah

Rusové změnili plány, kosmonauti musí na ISS vydržet ještě měsíc

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři členové šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), kteří se měli po půlročním pobytu ve čtvrtek vrátit na Zemi, musí na orbitě strávit ještě nejméně měsíc. Havárie zásobovací ruské lodi Progress z předminulého týdne přiměla Rusko ke změně plánů.

Foto: archiv NASA

Kosmonaut u Mezinárodní vesmírné stanice

Článek

„Souhlasili s tím, že na oběžné dráze budou pracovat ještě asi jeden měsíc,“ uvedl Vladimir Solovjov z Roskosmosu. Dodal, že před příletem nových tří astronautů bude k ISS vyslána další loď se zásobami, i když na stanici je „železná rezerva“ potravin, vzduchu a vody, která posádce, již nyní tvoří tři Rusové, dva Američané a Italka, umožní bezpečné přežití.

BEZ KOMENTÁŘE: Astronaut natočil z ISS bouři doprovázenou bleskyVideo: NASA

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neovladatelná loď Progress M-27M v pondělí zanikla v atmosféře. Zkázu podle Roskosmosu zavinilo předčasné oddělení třetího stupně nosné rakety Sojuz, takže loď zůstala asi 20 km pod plánovanou oběžnou dráhou, a kromě toho se nevysunula anténa, takže ji nebylo možné řídit.

Loď s téměř třemi tunami zásob a vědeckého materiálu měla hodnotu 2,6 miliardy rublů (1,2 mld. Kč), pojištěna byla na sumu asi o pětinu nižší.

Reklama

Související články

Pohled z ISS na masivní bouři

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se mohou na naši planetu dívat z jedinečné perspektivy. Někdy se o tento působivý pohled podělí, jako třeba...

Výběr článků

Načítám