Hlavní obsah

Rusko přiznalo výbuch v ústavu, kde jsou nebezpečné viry včetně eboly a neštovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruském Výzkumném středisku pro virologii a biotechnologii ve městě Koltsovo v Novosibirské oblasti došlo k výbuchu zřejmě tlakové lahve a následnému požáru. Agentuře Interfax to potvrdil úřad na ochranu spotřebitelů Rospotrebnadzor. V centru se skladují nebezpečné viry, k jejich rozptýlení údajně nedošlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Státní centrum pro virologii, označované také jako Vector, má jednu z nejkomplexnějších sbírek virů na světě, na nichž se v místě provádějí výzkumy. Disponuje třeba vzorky HIV, eboly či pravých neštovic. Ty se podle informací Světové zdravotnické organizace nachází jen na dvou místech na světě, v americké Atlantě a právě v ruském centru Vector u Novosibirsku.

K explozi tlakové lahve podle serveru Interfax došlo během rekonstrukce budovy, hořelo na ploše 30 metrů čtverečních. Podle střediska v místnosti, kde nastala exploze, nejsou žádné nebezpečné látky skladovány. Exploze zranila jednoho člověka, který musel být hospitalizován, a rozbila okno.

Výbuch nastal v pátém patře šestipodlažní železobetonové laboratorní budovy. Datum exploze zdroje nespecifikují, úřad o ní informoval v pondělí.

Web RT uvádí, že místní pobočka ministerstva pro mimořádné události vyslala na místo rychle 13 hasičských vozů a 38 hasičů.

Centrum je v provozu od roku 1974, nachází se v něm jedna z neucelenějších „sbírek” virů na světě. Dříve šlo o tajné zařízení, nyní se v něm vyvíjejí vakcíny proti nemocem a způsoby ochrany před biologickými zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám