Hlavní obsah

Rusko posiluje strategické vztahy s Čínou

– Peking

Ruský prezident Vladimir Putin se ve středu při návštěvě Pekingu vyslovil pro prohloubení strategického partnerství s Čínou. Má se upevnit jak v ekonomické, tak v dalších sférách včetně vojenské, uvedla agentura RIA Novosti. Podle Putina partnerství Moskvy a Pekingu představuje prvek posilující mezinárodní stabilitu.

Foto: Michael Ralston, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví se svým čínských protějškem Chu Ťin-tchaem na úvod summitu zemí Šanghajské organizace pro spolupráci.

Článek

„Na pozadí turbulentních procesů ve světových financích i v Evropě se naše spolupráce v ekonomické oblasti jeví jako podstatný faktor mezinárodní ekonomické stability. Ale vzájemné vztahy Ruska a Číny jsou důležité nejen v ekonomické sféře. Představují silný faktor stability v mezinárodním dění a ve sféře mezinárodní bezpečnosti," uvedl Putin.

Vyslovil se i pro pořádání dalších společných vojenských cvičení. "Nedávno jsme uspořádali společná námořní cvičení ve Žlutém moři jako první z řady takových manévrů. Dohodli jsme se s prezidentem Chuem, že budeme v této spolupráci pokračovat," řekl v čínské metropoli Putin při schůzce s čínským viceprezidentem Si Ťin-pchingem, který je obecně považován za nástupce stávajícího čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa.

Šestidenní čínsko-ruská námořní cvičení se konala v dubnu u východního pobřeží Číny a jejich součástí byly i operace zaměřené proti ponorkám či záchrana unesených plavidel. Rusko na manévry vyslalo podle čínských státních médií čtyři válečná plavidla ze své tichomořské flotily a Čína 16 lodí a dvě ponorky.

Podle agentury Reuters jde mimo jiné o reakci na plán Spojených států posílit svou vojenskou přítomnost v pacifickém regionu.

Foto: Ed Jones, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví se s čínským viceprezidentem Si Ťin-pchingem.

Čína chce hrát větší roli v Afghánistánu

Čína, Rusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán a Tádžikistán z tzv. Šanghajské organizace pro spolupráci chtějí hrát významnější roli v Afghánistánu poté, co z této násilnostmi zmítané země odejdou zahraniční bojové jednotky. Prohlásil to čínský prezident Chu Ťin-tchao v rozhovoru, který zveřejnila čínská média ve středu, kdy začíná summit členských zemí Šanghajské organizace.

"Budeme dál prosazovat názor, že regionální záležitosti mají být řešeny státy daného regionu, budeme se mít na pozoru před dopady nepokojů odehrávajících se mimo náš region a měli bychom také hrát větší roli při mírové obnově Afghánistánu," prohlásil Chu v rozhovoru pro deník Žen-min ž'-pao a dodal: "Posílíme komunikaci, koordinaci a spolupráci při řešení zásadních mezinárodních a regionálních otázek." Na schůzku byli přizvání i prezidenti Afghánistánu a Íránu, jejichž země mají v organizaci status pozorovatele.

Afghánský prezident Hamíd Karzáí uvedl, že Čína a Afghánistán by měly do pátku podepsat předběžnou dohodu, která vyústí ve "vytvoření strategického partnerství". Spolupráce by se měla podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-mina týkat oblastí nerostných zdrojů, infrastruktury, energetiky a výcviku.

Reklama

Výběr článků

Načítám