Hlavní obsah

Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva

• Aktualizováno

Valné shromáždění OSN odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24, informuje Reuters.

Foto: OSN

Výsledek hlasování Valného shromáždění OSN o vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24.

Článek

K pozastavení členství v Radě OSN pro lidská práva je potřeba dvoutřetinová většina hlasujících členů (zdržení se hlasování se do dvou třetin nepočítá) v případě hrubého a systematického porušování lidských práv.

Proti rezoluci se z tradičních ruských spojenců vyslovily Čína, Írán a Sýrie. Indie se podobně jako například Jižní Afrika zdržela. Západní země hlasovaly svorně pro vyloučení Ruska.

Pro rezoluci se vyslovily i Maďarsko a Srbsko, které jinak zastávají vůči Rusku vstřícnější postoj než zbytek Evropy.

Kreml na výsledek hlasování zareagoval prohlášením, že Rusko bude dále hájit své zájmy všemi legálními prostředky.

Ruská mise v OSN označila rezoluci ještě před hlasováním za „protiruskou“ a vyzvala státy, aby ji odmítly. Těm, kdo budou hlasovat pro, Rusko vyhrožovalo, že takový krok bude mít pro kladně hlasující země důsledky.

Rusko už vyhrožuje úplně všem: Vyhoďte nás z Rady pro lidská práva a uvidíte

Válka na Ukrajině

Česká republika byla jedním z předkladatelů rezoluce a apelovala na ostatní země, aby se připojily. „Pokračováním v páchání strašlivých zvěrstev na Ukrajině ztratilo Rusko své místo v UNHRC už dávno,“ napsal na Twitteru vyslanec př OSN Jakub Kulhánek.

Ukrajina krok uvítala

Přerušení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva uvítala Ukrajina. Váleční zločinci v tomto orgánu nemají co dělat, prohlásil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

UNHRC je orgán OSN sdružující 47 států, jehož deklarovaným cílem je prosazovat a chránit lidská práva po celém světě a věnovat se případům jejich porušování. Ruské členství bylo aktuálně ve druhém roce obvyklého tříletého období. K vyloučení člena UNHRC je zapotřebí dvoutřetinová podpora takového kroku ve VS OSN, přičemž se počítají pouze hlasující země.

Reklama

Výběr článků

Načítám