Hlavní obsah

Ruskému polárníkovi ruply nervy, po půl roce na antarktické základně pobodal kolegu

Ruského polárníka na odlehlé antarktické základně patrně ovládla ponorková nemoc. V návalu vzteku pobodal kolegu. Čtyřiapadesátiletý Sergej Savitskyj na badatele zaútočil s nožem v ruce přesto (anebo právě proto), že s ním poslední půl rok dennodenně spolupracoval. To se nemělo stát, bědoval Rus poté, co se přišel udat na policii. Informoval o tom server 47news.ru.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Savitskyj

Článek

„To, že se to všechno odehrálo tímhle způsobem, je špatně. Kdo potřebuje člověka, který na Antarktidě máchá nožem,“ kál se Savitskyj. Vyslovil také obavu, že už ho na polární stanici nikdy nepřijmou.

K incidentu došlo na základně, která se nachází 120 kilometrů od pobřeží Antarktidy, 9. října. Obětí hněvu se stal Oleg Beloguzov. Jeho zranění však nejsou vážná a měl by se vrátit letounem domů. Savitskyj už doma je a zůstane tam až do vynesení rozsudku.

Foto: Profimedia.cz

Oleg Beloguzov

Ruská polární základna Bellingshausen byla postavena v roce 1968. Zmírnit negativní dopady izolace pomáhá tamním polárníkům jeden kanál ruské televize, nestabilní internetové připojení a zásoby vodky.

Velitel polární stanice sice tvrdí, že se ještě nikdy nic podobného nestalo, ale mýlí se. V roce 2010 už ruský polárník útočil. Kolegu zavraždil a pokusil se celou věc zakamuflovat jako sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám