Hlavní obsah

Ruská stíhačka zahnala americký výzvědný letoun

Moskva

Ruská stíhačka MiG-31 zahnala u Kamčatky nad Tichým oceánem americký letoun pro elektronický průzkum RC-135. V pátek o tom informovalo ruské ministerstvo obrany. Zveřejnilo i záběr z kabiny stroje. Americká strana se k incidentu nevyjádřila.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběr z kabiny MiGu-31 zasahujícího proti americkému letounuVideo: Ministerstvo obrany Ruska

 
Článek

Podle ruského ministerstva obrany zaznamenala protivzdušná obrana ve vzdušném prostoru nad Tichým oceánem stroj, který se přibližoval k ruským hranicím. Z letiště v Kamčatském kraji byla proto vyslána stíhačka, aby letoun identifikovala.

Ruská stíhačka prolétla nad Černým mořem těsně před americkým bombardérem

Evropa

„Aby byl identifikován vzdušný cíl a předešlo se narušení ruských hranic, odstartovala hotovostní stíhačka MiG-31 z Východního vojenského okruhu. Posádka ruské stíhačky identifikovala vzdušný cíl jako strategický průzkumný stroj RC-135 amerického letectva a doprovodila ho nad Tichým oceánem. Narušení hranic bylo odvráceno,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo.

Záběr z kamery v kabině MiGu-31 ukazuje, že šlo o některý ze strojů RC-135 W Rivet Joint pro elektronický průzkum, který podle kódu OF na svislé ocasní ploše patřil do 55. křídla. Špionážní stroj je určen pro monitorování elektronické komunikace.

Ruská stíhačka se přiblížila k americkému letadlu na sedm metrů

Blízký a Střední východ

Poté, co se cizí letoun od hranic vzdálil, se ruská stíhačka vrátila zpět na letiště.

„Zásah ruského stíhacího letounu se pečlivě držel mezinárodních pravidel pohybu ve vzdušném prostoru,” zdůraznilo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám