Hlavní obsah

Ruská policie v Moskvě zadržela amerického manažera Calveyho

Ruská policie v pátek v Moskvě zadržela amerického investičního manažera Michaela Calveyho pro podezření z rozsáhlých defraudací. Oznámila to agentura TASS. Zakladatel investičního fondu Baring Vostok je podle vyšetřovatelů podezřelý z krádeže 2,5 miliardy rublů (přes 850 milionů korun) z účtů banky Vostočnyj express. Zadrženi byli ještě nejméně tři další lidé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Calvey podniká v Rusku od poloviny 90. let a jeho kauza podle agentury AP může otřást celým podnikatelským prostředím v Rusku.

Americký podnikatel investoval značné sumy do ruského technologického sektoru, podle agentury TASS to bylo 2,4 miliardy dolarů (54 miliard korun) do celkem 70 projektů. Do roku 2016 byl třetinovým podílníkem velkého ruského internetového vyhledavače Yandex.

Investiční fond Baring Vostok banku Vostočnyj express kontroluje a k zatčení došlo krátce po sporu, který mezi podílníky banky propukl. Trestní oznámení na Calveyho a další osoby podal tajné službě FSB jeden z akcionářů.

Fond vydal prohlášení, že Calveyho kauza jeho základní obchodní aktivity nijak neovlivní. Calvey má být z rozhodnutí soudu ve vazbě do 13. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám