Hlavní obsah

Registraci voličů v Afghánistánu narušují útoky extremistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Afghánistánu přibývá útoků na centra pro zápis na voličské seznamy pro parlamentní volby plánované na 20. října. To komplikuje registraci voličů, kterou by za současného tempa stihly ve stanovené lhůtě absolvovat pouze necelé tři milióny z odhadovaných 14 až 16 miliónů voličů, uvedla agentura AFP.

Foto: Parwiz, Reuters

Výbuch nálože u mešity v Dželálábádu využívané k registracím zranil pět lidí.

Článek

Centra pro registraci voličů se ve školách a mešitách otevřela 14. dubna a za uplynulé dva týdny se přišlo zapsat něco přes 650 tisíc lidí. Afghánské úřady proto stupňují výzvy k občanům, a dokonce obyvatelům shazují propagační materiály z letadel.

Od otevření zápisu jsou ale útoky téměř na denním pořádku. Při nedělní explozi nálože u mešity v Dželálábádu využívané k registracím bylo zraněno pět lidí. Před týdnem útok sebevražedného atentátníka z radikální organizace Islámský stát (IS) ve škole v Kábulu zabil téměř 60 lidí a dalších 119 osob zranil.

Tálibán v těchto dnech zahájil pravidelnou jarní ofenzívu a dává jasně najevo, že uskutečnění voleb nenechá  v klidu. Největší problémy podle Reuters mohou nastat ve venkovských oblastech. Spojené státy odhadují, že afghánská vláda má pevně pod kontrolou jen asi 56 procent svého území a že její zranitelnost poroste s tím, jak se bude registrace přesouvat do oblastních center a na venkov.

Reklama

Výběr článků

Načítám