Hlavní obsah

Rakušan dostal pokutu tři milióny eur za vývoz luxusního zboží do Severní Koreje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeňský soud uložil pokutu ve výši 3,3 miliónu eur (asi 83 miliónů korun) nejmenovanému podnikateli za prodej luxusního zboží včetně jachet do Severní Koreje. Informoval o tom rakouský list Kurier s odvoláním na mluvčího soudu Christiana Gneista. Zboží bylo údajně určeno diktátorovi Kim Čong-ilovi.

Článek

Soud, který se konal v pondělí večer, prý muži rovněž uložil devítiměsíční podmínečný trest za porušení obchodního embarga uvaleného na KLDR kvůli jejímu kontroverznímu jadernému programu.

Pokuta byla vyčíslena na 3,3 miliónu eur, protože to odpovídá sumě, kterou vídeňský obchodník za zboží utržil, vysvětlil Gneist. Podle něj se muž mimo jiné pokusil přes prostředníka blízkého Kimovi do KLDR prodat dvě jachty, za něž také už dostal zaplaceno.

Rakouští žalobci obchodníka podle deníku Kurier dále obvinili, že Pchjongjangu prodal osm luxusních vozů Mercedes Benz třídy S a hudební nástroje včetně koncertního křídla značky Steinway.

Dárek ke Kimovým narozeninám

Rakušan se k obchodům přiznal, ale soudu tvrdil, že si neuvědomoval, čeho se dopouští. "Nemá to nic společného s atomovými bombami. Nezajímám se o politiku. Jsem obchodník," citoval list z jeho výpovědi před soudem.

Státní žalobci se domnívají, že zboží mělo posloužit jako dárek ke Kimovým narozeninám.

Prodej jachet loni pomohla odhalit italská finanční policie. Rakušan jachty koupil od italské loděnice Azimut Benetti, což je jeden z nejvýznamnějších výrobců těchto luxusních plavidel. Italská firma nebyla z ničeho obviněna a naopak podle italské policie plně spolupracovala s vyšetřovateli.

Prodej luxusního zboží do KLDR zakázala rezolucí OSN. Rada bezpečnosti jednomyslně schválila rozšíření sankcí proti KLDR po severokorejských testech raket krátkého doletu z loňského května.

Reklama

Výběr článků

Načítám