Hlavní obsah

Rakouská ministryně cestovala na klimatický summit 27 hodin. Do Glasgowa jela vlakem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Leonore Gewesslerová (44), rakouská ministryně pro ochranu klimatu a životního prostředí, přicestovala na probíhají­cí summit OSN o klimatu (COP26) do Glasgowa vlakem. Cesta z Vídně jí trvala sedm­advacet hodin, včetně přestupu v Bruselu.

Foto: Reuters

Rakouská ministryně pro ochranu klimatu a životního prostředí Leonore Gewesslerová.

Článek

Rozhlas ORF připomněl, že na rozdíl od některých politiků z jiných evropských zemí dorazila na místo určení s výrazně menší uhlíkovou stopou. „Vyhnula se tak kritice, které se dostalo řadě významných účastníků summitu, kteří do Glasgowa přiletěli. Cílem konference o klimatu je právě snížení emisí skleníkových plynů,“ připomněla ORF.

„Všude, kde je to možné, se snažím volit variantu šetrnou ke klimatu,“ uvedla Gewesslerová, jejíž oddělení se zabývá také otázkami dopravy.

COP26 vyzývá vlády, aby přijaly ambicióznější plány v boji proti klimatickým změnám

Evropa

Naopak Ursula von der Leyenová, šéfka Evropské komise, čelila kritice za to, že při 34 oficiálních cestách mimo Brusel použila až v 18 případech soukromé letadlo. Nejvíce kritizovaná byla její návštěva Bratislavy letos 21. června, kam přiletěla z 50 kilometrů vzdáleného vídeňského letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám